Управлението и продажбата на търговски дружества и техни дялове да се изповядват пред нотариус, който да проверява самоличността на страните чрез системата на ЕСГРАОН, предвижват законодателни промени, които Министерството на правосъдието подготвя, за да се ограничат злоупотребите с прехвърляне на фирми и имоти.

Едва след това данните за сделката ще се изпращат за гегистрация в Търговския регистър, предвиждат промените.

Анализът при т.нар. кражби на фирми, при които собственикът на дружеството разбира, че без знанието дружеството му е прехвърлено на трето лице, показва показва, че при констатираните случаи на злоупотреби няма нарушения от страна на служителите на Агенцията по вписванията, но има пропуски в законодателството, казват от министерството. Затова и правосъдното ведомство е създало работна група, ръководена от зам.-министър Вергиния Мичева-Русева, която ще подготвя промени в Търговския закон, Правилника по вписвания и Наредба №32 за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори.

За участие в първото заседание, което е планирано за 8 септември т.г., се канят представители на Агенцията по вписванията, Нотариалната камара, Агенцията по кадастъра, Министерство на вътрешните работи, прокуратурата, Върховния касационен съд, Национално сдружение на общините, Българската асоциация на съдиите по вписванията, Асоциация на банките в България, Министерство на външните работи, Висшия адвокатски съвет, и IT специалисти.

Обикновено кражбите стават с представяне на документи с невярно съдържание, включително и такива, попълнени с електронен подпис. По закон от Агенцията по вписванията не са длъжни да проверяват истинноста на документите, така че управлението и собствеността на едно дружество могат да преминат в чужди ръце.

Успоредно с това Министерството на правосъдието работи и по идеята за надграждане на единния регистър на пълномощните с цел той да стане по-ефективен, тъй като в него сега не се представят пълномощните, заверени от кметове на общини, капитани на кораби, както и обстоятелства, заявени пред длъжностни лица от дипломатическите представителства на България в чужбина.

С включването на всички тези органи към единния регистър за пълномощни ще се осигури възможността всяка от институциите, пред които тези документи се представят, да може да прави справка по всяко време за истинността им.