Ислямска държава eкзекутира „пазителя на Палмира“, описван от свои колеги като изпълнен с радост и страст, когато разказва за Античността. Изтезаван в продължение на месец, а след това обезглавен заради отказа си да разкрие тайната съкровищница с безценните артефакти на древния град, Халед ал-Асаад загина с тяло, провесено на една от колоните, на чието съхранение и изследване е посветил над половин век.

„Той беше изпълнен с радост – спомня си пред „Индипендънт“ ливанската археоложка Джоан Фаршакх. – Трябваше да се срещнеш с него, когато посетиш Палмира. Беше пазителят на миналото. Когато ти заговореше, можеше да усетиш страстта му.“

След като четири десетилетия е главен археолог на разкопките в Палмира, Асаад се пенсионира през 2003 г., но продължава активно да сътрудничи на културното министерство като експерт по града и съкровищата му. Така и не се премества от дома си в съвременния град в близост – и е взет за заложник преди три месеца, когато джихадистите го превзеха.

Какво биха могли да искат Ислямска държава от 82-годишен старец, потопен в Античността? Със сигурност не и туристическа обиколка на римския форум и амфитеатъра, останките от които той е кръстосвал безброй пъти в рамките на половин век с чужди археологически екипи.

Палмира, днес част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и един от най-важните исторически обекти в Близкия изток, е наричана Невестата на пустинята.

Разбира се, Асаад знае отлично, че повечето от движимите артефакти на Палмира отдавна са отнесени в сравнително сигурния Дамаск (естествено, никой не може да пренесе руините на цял град), но джихадистите вярват, че други от безценните предмети са заровени на тайно място в околността.

След месец на жестоки, нечовешки изтезания, от Ислямска държава осъзнават, че Халед ал-Асаад не знае нищо – или не иска да каже нищо. Обезглавяват го, а тялото му провесват на римска колона на централния площад на Палмира.

В продължителната си кариера като държавен служител, археологът е посещавал редица чуждестранни специализирани конференции и заради този факт сам по себе си вече е получил смъртна присъда в очите на пуританските си мъчители. Щом работиш за правителството на Сирия, дори и в подобна малка роля – ти вече си човек на режима.

От месеци Ислямска държава следва последователна политика за унищожение, но и заграбване на артефакти от световно историческо значение. Групировката, според анализатори, вече е изградила сериозна мрежа за трафик на културни ценности, най-вече през Турция, към международните търговци.

„Халед ал-Асаад винаги е бил там, а през май стана заложник – казва Фаршакх. – Но истината е, че Палмира сама по себе си е заложник – на две войни и две политически системи.“

В края на месец май бойците на Ислямска държава нахлуха сред руините на Палмира, след като превзеха съвременния град в съседство. По-рано джихадистите сринаха с булдозери, чукове и експозиви няколко други древни асирийски града – Нимруд, Хатра и Дур Шарукин. През февруари пък те разпространиха видео, показващи разрушението на артефакти на хиляди години в музея в иракския град Мосул.

Палмира, днес част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и един от най-важните исторически обекти в Близкия изток, е наричана Невестата на пустинята. Градът през Второто хилядолетие пр. Хр. През I-III век е главен център на керванната търговия и занаяти. Разрушен е от римляните през 273 г. В миналото е бил важен пункт на керванния път, пресичащ Сирийската пустиня.

Площад Славейков