Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Тя не издържа повече”, са думите, които никога няма да забравя от телефонния разговор между доктора и систрата докато аз агонизирах в предродилна зала. Упойката отдавна ме беше пуснала, а единственият анестезиолог се оказа ангажиран в спешното – така родих без обезболяващи,като в миналия век, но с убийствените контракции на 21 век. Не помня как се озовах на магарето в родилната зала, но сестрата ме успокояваше, че може да се справи и сама. Кой да предполага, че доктор може да закъснее за планирано раждане! Когато най-сетне се появи, му бяха нужни пет минути, за да заключи, че пациентката му е лигла, а детето й - бъдещ неудачник в живота, защото майка му не може да се напъне да го роди. После се чух да викам, но не заради раждането, а защото 90 кг. се бяха качили върху лявата част на корема ми – докторът изгубил търпение и решил да ми помогне с напъните. Болката така и не мина до изписването, но беше най-малкото зло. Оперираха ме, за да извадят плацентата, а след това ми вливаха желязо, за да наваксам загубата на кръв. След три дни с един и същи абокат обаче дясната ми ръка се поду, после се втвърди и напълно се обездвижи – диагнозата беше остър тромбофлебит (запушване на основна вена – б. а.). Едвам придържах новороденото си дете, камо ли да го кърмя. И така три месеца, през които най-прекрасният момент в живота ми се превърна в ужасен кошмар”.     

(Из форума "БГ мама")

От опит всяка майка може да потвърди, че неприятните емоции в родилния дом се забравят изключително бързо щом родителите останат насаме с бебето си вкъщи. Появата на нов живот притежава невероятното свойство да измества всичко останало и дори да заличава лошите спомени. Не може да изпари единствено факта, че у нас почти няма жена без кошмарни преживявания по време на раждането. Емоциите обикновено са твърде лични, за да бъдат огласявани, но форумите са пълни с примери за безразличие на акушерки, казармен ред при кърмене и липса на елементарна човечност към родилките. Неодобрението е толкова високо, че „бие по точки” дори хилядите благодарности за професионализъм и добро отношение в българските АГ клиники.

„Грижата за бременните, майките и новородените трябва напълно да се преосмисли, защото медицинската помощ за тях в момента е гарантирана само на хартия. В действителност правата им на пациенти напълно се погазват”, твърдят от Фондация „Родители за родители”.

Проблемите възикват още в кабинета на акушер-гинеколога, защото нито той, нито екипът му имат време да обърнат адекватно внимание на жените. Тяхната грижа се ограничава до клиничния преглед и услугите, разписани в пакета „Бременност и раждане”, а цялата останала информация бъдещите майки си набавят от роднини, приятели или форуми в интернет. Това означава, че в България няма общоприета политика за обгрижване на бременните, алармират от неправителствената организация.  

Следва „ужасът” в родилното, когато трябва да кърмиш, но не знаеш как, трябва да се окопитиш от преживяното, но хормоналният дисбаланс не ти позволява, а междувременно трябва да се справиш и с болката от раждането, заради която не можеш да отидеш дори до тоалетната.

„Парадоксално е, но точно там, където би трябвало да се преподават първите уроци по грижа за детето, бебетата се разнасят като експонати, майките ги гледат през стъклото на неонатолоията и могат да ги прегърнат само в определеното време за кърмене. А ако случайно не се справи със задачата от първия път, получава шише с адаптирано мляко, без никакъв стимул да продължава да пробва – защото така е по-лесно”, разказва личните си преживявания 31-годишна майка на две деца от Асоциация „Родители”.  

По думите й по-страшното е, че неадекватната държавна политика ражда и неадекватно поведение в обществото с всички следващи от него негативни последствия. За да не преживяват повторно „ужаса” в родилното, болшинството от жените се отказват от второ дете. Други пък постъпват съвсем безразсъдно, като поемат риска да родят без медицинска помощ в собствения си дом – експеримент, който не рядко завършва фатално както за майката, така и за бебето. Най-много обаче са тези, които считат, че спокойствието в родилното се урежда с планирано секцио, без да са наясно с всички рискове, които крие интервенцията. По данни на Националната пациентска организация средно 40% от българките раждат по оперативен път, а в частните клиники този процент достига до 70 – 80 на сто. В същото време едва 5-6 на сто от тях са наясно, че отварянето на коремната кухина със скалпел не е толкова безобидно и лесно, колкото им се представя. Възможни са кръвоизливи, засягане на съседни органи или непредвидени усложнения, които повишават риска от майчина и детска смъртност.

 „Законът за здравето предвижда, че на бременната, раждащата или родилата жена се дължат услуги, които да гарантират нейното и това на детето й оптимално здравословно състояние и оптимална жизнена среда. Но липсват механизми за прилагането на това право“, коментира казуса адвокат Даниела Фъртунова от Български хелзински комитет.

Истината е, че една уплашена родилка, която няма дори бегла представа какво й предстои, може много лесно да бъде манипулирана, дори да е наясно със законнните си права като пациент. Достатъчно е да й засилят системата с окситоцин (разтвор, който регулира и усилва контракциите за по-стабилен родилен процес – б.а.), например, за да се „съгласи” да плати за упойка. Още по-лесно пък се намират логични на пръв поглед причини за избор на екип или пък за „спешно” секцио. В такива моменти никой не е в състояние да разсъждава трезво, а лекарите го знаят и уви твърде често се възползват.

В резултат на бременността у нас се гледа като на доходоносен бизнес, дори да е „по здравна каса”. Всеки допълнителен преглед при акушер-гинеколога извън предвидените в безплатния пакет се таксува между 35 и 50 лева, а комплектът от биохимичен скрининг и фетална морфология, които се явяват задължителни за ранна диагностика на плода и откриване на симптоми за синдром на Даун, струва поне 200 – 300 лева. Ако наблюдаващият лекар прецени, изследванията се повтарят, а при нужда се правят и допълнителни платени консултации с други специалисти. Така „безплатното” раждане излиза минимум 500 лв., без да се смятат „даренията” за избор на екип или неонатологична помощ.    

Не съм съгласна, с темата прекалено много се спекулира. Аз съм акушерка от 30 г. и никога не съм си позволявала да обиждам или да изнудвам родилка. Работата е там, че повечето жени са силно притеснени от това, което им се случва по време на беременността и раждането и дори лекарите не могат да ги вразумят. Но хората трябва да разберат, че няма как да робуваме на техните страхове и да ги преглеждаме до безкрай за щяло и не щяло”, защитава правата на гилдията акушерката от частна АГ клиника в Пловдив Вяра Гачева.  

Съгласна е, че системата действително има много трески за дялане, но не може да оправдае обвиненията в безхаберие или незачитане на женското достойнство. По думите й не е възможно медицинският персонал в болниците да отговаря на всички въпроси, които вълнуват бременните, или да се грижи за цялостното им информиране по темата за бременността и раждането. И не бива да се тълкува като лошо отношение към родилките. Това е дейност, с която би трябвало да се заемат пациентските организации или десетките асоциации, посветени на грижата за майката и бебето.  

„Традицията да се организират училища за родители у нас е много добра. Липсва й само повече популярност и точно в тази посока биха могли да работят неправителствените организации. Ако там не се разсеят страховете на бъдещите майки, няма къде! Монетата е с две страни и взаимните обвинения няма да свършат работа на никого”, убедена е Вяра.  

За съжаление „кошмарът в родилното” не е само български феномен и предизвиква истинска вълна от обществени кампании в цял свят, които призовават за зачитане на достойнството и правата на раждащата жена. Международната федерация по акушерство и гинекология дори е издала специални препоръки за целта, според които „всяка майка има право на позитивно преживяване по време на раждане и на грижи, предоставяни със съчувствие и запазване на човешкото достойнство. Майката и бебето трябва да бъдат предпазени от ненужни интервенции, практики и процедури, които не се основават на доказателства“, цитират напътствията част от неправителствените организации у нас.  

Без да оспорват тези права обаче, други пациентски асоциации застават твърдо зад професионализма на всички, които помагат за появата на новия живот. В тяхно лице докторското съсловие получава пълна подкрепа и море от благодарности по форумите. Все пак, монетата винаги е с две страни, а действителността никога не е само бяла и само черна.

„Няма лесно ражане, дори това, което трае само пет минути. При мен продължи цял работен ден – единственият, който прекарах с усмивка. С акушерките брояхме нарисуваните щъркели по стените, за да мога да обясня един ден на детето кой го е донесъл на този свят. Анестезиологът ми разказа толкова убийствен виц, че щях да родя и без упойка, а докторът викаше заедно с мен при напъните, за да не съм сама в усилието. Но чак когато чух на финала „Браво, момиче!”, разбрах какво е истинското щастие от появата на нов живот. Прегърнах бебето си веднага и се разделяхме само, когато трябваше да поспя, за да не се окажа без кърма от преумора. С акушерките станахме почти сестри, защото никоя не се отдели от мен докато не се увери, че съм нахранила бебето добре. Направо нямам думи! Само едно голямо БЛАГОДАРЯ – за това, че ви има, докторе!”.

(Из форум "Мама и бебе")

Ключови думи

Коментари

дебелян пеевский

"така родих без обезболяващи, като в миналия век" -- винаги ми е чудно как най-големите фенки на "естественото", "натуралното", "био"-то и "еко"-то, т.е. неграмотната аудитория на бегемамма, се дърпат толкова агресивно от естественото, натурално и био-раждане.

Обикновено са и привърженички на раждането у дома.

Опс

Учудващо е, че държавата иска да вкара камери в пунктовете за годишни прегледи а не иска да сложи камери в родилните. Явно годишните прегледи на трошките са по-важни от раждането на децата в държавата ни. Не че е лошо да има камери в пунктовете.... просто забелявам, че където има корупционен интерес на нещата се поставя параван и едни приказки за правата на хората (разбирай другарите). само не ми казвайте, че заснемането на раждането е нещо супер опасно и хората ще се притесняват. Може да се създаде организация в оято заснемането да не накърнява личното пространство и съответно след изтичане на срокове (примерно месец) и всичко вече е приключило добре при раждането тези записи да се унищожават, а ако има проблеми или оплаквания - да отиват в съда за раздаване на справедливост.

s.barou

Опс, ти си толкова глупав, че само това трябва да ти се повтаря. Камери в родилните зали, за да "хванат" докторите в недостатъчна политкоректност? Па ти на световното за идиоти шеше да земеш сребърен медал. Защо не златен? Щото си бунак!

И с такива негативни статии, чакайте да има раждаемост.

Н.В.

И кво, да си трайкаме и да си затваряме очите защото на някой не му харесва. Не е ли по добре да се променят условията? Раждаемостта е ниска не заради тази и подобни статии, а заради липсата на преспектива пред мислещите и умни българи в тази държава. Раждаемостта е висока само сред слоевете на населението, които се плодят на конвейр заради помощите и безобразната неграмостност. А всичко това (както и обстоятелствата от горната статия) са отговорност на държавата, която е абдикирала.

Опс

ИСКАМ да видя тази година осъдени "доктори" за медицински грешки (поне 10, щото иначе кокошкарите и неплатилите рушвет където трябва не са интересни), да видя осъдени собственици на болници крали (поне 10, щото иначе кокошкарите и неплатилите рушвет където трябва не са интересни), искам да видя 50 процентно съкращение в НЗОК и от 2016-та свободен пазар за здравни хондове! Искам да видя осъдени чиновници от НЗОК за това, че не са си свършили работата и са влезли в корупционни схеми с болниците (поне 10, щото иначе кокошкарите и неплатилите рушвет където трябва не са интересни)

s.anachkova

Негативто е само заглавието, за да привлече вниманието ви и очевидно е постигнало целта си. Текстът обективно разглежда и едната, и другата страна на въпроса - разбира се, ако сте стигнали до края му. :)

Като майка на две деца - подкрепям - кошмарно е. Поне в "Майчин дом" през 2007 и 2009г. Ужасяващо. Представете си жени с големи кореми в родилно отделение в тоалетни 1 на 1,5 м., които преди това са им направили клизма с врата, която се отваря навътре. Не могат да се обърнат, неспиращи контракции и започнала да действа клизма - мръсотия, мръсотия, и пак мръсотия. Лекари, мед сестри, акушерки и пр. почистващ персонал - непрекъснато ти повтарят, че си лигла, стига си хленчила, ей момиче и прочие обиди и фамилиарничене. Скачане върху корема, отказ да извикат анистезиолог, първобитни методи форцепс, шев без упойка и бебе, което се ражда без да изплаче, мълчание в стая пълна с лекари. А после - ти си виновна за трудното раждане, "онази с упойката" и пр., и пр., и пр. от първия до последния ден на престоя там нямаше и един израз на човещина. Отвратителни!

пишеш глупости

Родилното отделение в "Майчин дом" в момента е едно от най-добрите. Не знам как е било през 2008, но сега всяка жена ражда в собствена стая със санитарен възел. Чистота, чистота, чистота

Не съм съгласна, че се държат лошо. Родих в държавна болница естествено, без да дам 1 стотинка. Родих по-рано от предвиденото и попаднах на екип, от който съм невероятно доволна. Мога да кажа само едно голямо "БЛАГОДАРЯ"! Моята история е близка до тази в края на статията.

Баща на 3 деца

Жена ми (държа да отбележа, че е от Западна европа) роди и трите ни деца в България. Първото раждане по нормален път, второто (с близнаци), чрез секцио по МЕДИЦИНСКИ причини. Нейните коментари бяха, че масово се мрънка за щяло и не щяло от страна на родилките. Не изрази каквото и да било негодувание спрямо медицинския персонал и нито децата са се разнасяли като "експонати", нито някой се е държал зле с децата, с жена ми и дори с мен. Какво и как платихме (за да няма после "ама вие сте плащали за всичко и затова") Първото раждане платихме епидуралната упойка, която беше по желание на жена ми (контракции през 2 минути преди самото раждане 36 часа, епидуралната упойка беше поставена на 27мия час) и взехме VIP стая, за да може жена ми да почива наистина - ето тук и аз не съм съгласен да има такова разделение и едни жени да са по 5 в стая. Второто раждане поискахме екип понеже децата бяха две и всеки един доктор ни посрещаше с думите: А, секцио ще раждате. и съответната VIP стая. Какво разбрах от екипът, който също проследи бременността - масово секцио се иска: "Защото ме е страх, че ще боли", "Ще стана много широка долу", "Искам да се роди на тази дата" - коментар нямам (40% от ражданията са секцио). Казват в статията, че се качвали върху родилките, да при положение, че детето трябва да се роди и при положение, че родилките трябва да напъват и не го правят с думите "Не мога". Както каза жена ми: "Тези хора не са там да си ставате първи приятели и да се харесвате - те трябва да направят всичко възможно да се роди детето/децата без проблеми и после да се погрижат от медицинска гледна точка за родилката. Ако преди раждането не си се запознала и не си прочела какво те чака преди и след това събитие си е лично твой проблем." Раждахме в Шейново и мога да ви кажа, че на всяко едно приятелско семейство бих препоръчал да раждат там. За хората, които не живеят в големите градове е по-сложен въпроса, поради малкото алтернативи откъм болници. От цялата статия най-голямо впечатление ми направи следната фраза: "Но хората трябва да разберат, че няма как да робуваме на техните страхове и да ги преглеждаме до безкрай за щяло и не щяло".

Държанието е било различно заради ВИП стаята и избора на екип. Така беше и по мое време, когато раждах двете си деца. Коментарите Ви за мрънкането и болката са некомпетентни. дори не можете да си представите нивата на болка, че да твърдите, че жените били лигли (дори да са думи на жена ви. Просто тя е късметлийка. От онези, които преди 100 години щяха да оцелеят, а аз и детето ми - не). Жените са различни. с различна структура на тяло. Някои раждат за 5, 10, 30 мин. Други за 12 часа (като мен). Трети 24 часа. За това преди време смъртността на майките и децата е била 50%. Сега, според лектор-акушер от Шейново е почти сведена до нула. Едва ли можете да си представите непоносими болки 12 часа. В Шейново доброто държание на персонала струва 1000 лв. Ако го нямаш - справка прочети началото на статията. От друга страна поради финансов интерес самите доктори предлагат раждане със секцио. Поне при мен беше така. Притискаха ме непрекъснато за секцио, за да платя 1000-те лв. Що се отнася до скачането по корема, моля забележете, че този метод т.н метод на Кристелер е СЕ ОТРИЧА от редица лекари вкл сегашния министър на здравеопазването.

Stanislava

Ti si absoliutno lud!Znaesh li v chuzhbina kolko rodiliki ne mogat da napavat i bebeto pak se razhda bez da im se siada ili skacha otgore!Absoliutni psihopati ima na tozi sviat!!!

Stanilava

Eto,obrazovai se malko po temata! http://factsfromfiction.blogspot.com/2012/05/human-body-handles-45-dels-units-of.html

p

Присъствах на раждането на сина ми. Отношението беше отвратително.Пловдив 2012.

Развеселен

и после, българите не искат да имат деца! Ми няма да искат!

Да беше само това, което се случва с майките и с бебенцата зад тези врати... Ми няма за какво да искат българите да имат поколение, тази държава почти нищо не предлага на хората като пълноправни, пълноценни и истински хора!!!

s.anachkova

Всъщност много хора искат, но се страхуват, защото непрекъснато чуват или четат за "лошите" акушерки и "докторите-изнудвачи". И там някъде в морето от лекари и сестри трябва да открият онези истински и неповторими специалисти, на които да благодарят на финала. Поне такова е общото впечатление. Дали обаче добрите примери са повече от лошите - това никой не може да каже със сигурност.

Според мен е ужасно голям кошмар! Появата на всеки един нов човек трябва да е божествена, а то какво ли не се прави?! Просто не е за споделяне... Не е необходимо персоналът да е с "железни нерви", както са се изказали по-долу, а с оглед на професията, която са си избрали, трябва да е разбиращ, съчувстващ, да умее да откликва и да помага с добро желание, с каквото може. Много от тези в тази професия приличат на най-обикновени касапи без капчица нормално човешко отношение! Кажете ми къде го има това и по какъв начин можеш да се радваш, да бъдеш спокоен и щастлив в събитието?! Лигли също не съществуват! Чрез своето тяло жената дарява живот и е просто човек, не е животно!!!

Биляна

Това са глупости! Родила съм две деца БЕЗ упойка... защото така съм решила! Нямах проблем с абокат, с кърмене и пр. Очаквате да няма болка? Осиновете си дете! Наистина пациентката е лигла, спор няма :)

s.anachkova

Различните жени, все пак, имат различен праг на болка. Едни раждат леко, други - трудно. И никой не иска да няма болка. Чудесно е, че не сте имали проблеми с раждането, но дали повечето са като вас или са "лигли", както ги наричате?

lillya

Da Anachkova absoliutno ste prava. Na vseki chovek razhdaneto e mnogo razlichno i bolkata sashto e razlichna. Eto tova v Balgaria triabva lekarite da nauchat. Niakoi gi boli mnogo a drugi ne chak tolkova!

Биляна, може и да родите още 5 деца, но това няма да ви направи по-грамотна. Упойка никога не се слага по време на раждането. Слага се преди раждането, за да облекчи периода до получаване на пълно разкритие от 10 см. За това се викат анистезиолози, които в едно с акушер-гинеколога пресмятат времето на упойката да не съвпадне с времето на получаване на пълно разкритие. То и необразовани, живеещи в коптори раждат по 10-ина деца без упойка, но това не допринася за дискусията.

Tazi akusherka e luda i ne triabva da raboti kato takava!Palni gluposti!V chuzhbina kak mozhe doktorite da obiasniat na rodilkite?!Palni gluposti govori tazi!

Баща на 3 деца

Докторите в чужбина работят с много по-малък брой пациенти отколкото тези в София и останалите големи градове. Каквото сме попитали са ни обяснили акушерките, да не говорим, че сме чели и сме се интересували какво ни очаква. Мен лично акушерката в Шейново ме попита дали съм колега. След второто раждане на жена ми, точно преди да ни изпишат ни заведоха с децата в лекарски кабинет отделен специално за обучение на родителите с акушерка, която имаше задължение да ни обясни ВСИЧКО. Чак и стана неудобно, че нямаше какво да ни каже допълнително понеже вече имахме едно дете. Не знам дали сме извадили късмет, но наистина не мога да кажа лоша дума за персонала.

koxy

Родих сина си преди 3 месеца във Франция и мога да кажа че макар и с усложнения раждането мина отлично благодарение на екипа. След родилния период останах 10 дена защото не се справяхме с кърменето беше наистина трудно но никой не ме обезсърчи или по-малко да ми даде ''шише с адаптирано мляко'', защото е по-лесно. Имаше и потгптвителен период преди да ни изпишат на който ми беше дадена всякаква информация за грижите за бебето и имах неограничено време да задавам всякакви въпроси свързани с кърменето или птглеждането на бебчо. Рабптя и всеки месец си плащам здравната осигоровка така че в момента на изписването никой не ми поиска да плащам. Получих прекрасни грижи преди и след раждането. Мерси че родих сина си вув франция . И кураж на българските жени а към медицинския персонал бъдете повече хора в този прекрасен за жената момент .

Подкрепям всичко казано от статията кошмар е меко казано...ужасяващо е казаха ми че ще съм секцио защото бебето било голямо без да ме пробват нормално...съблякоха ме чисто гола още в коридора ,защото отидох в отделението а не в родилното ами аз от къде да знам къде да ида ...подписах че искам екип макар че доктора ми беше на смяна платих си за секциото и всичко друго вип стая ,защото исках да съм поне с една жена а не с 3 или 5 ...от там някаква акушерка или и аз нз каква ,започна да се заяжда да ме подслушва какво говоря по телефона скандали глупости после искаха да ме изписват по рано отколкото трябва стегнах багажа обадих се на близките ....докторите пак не се разбрали не не няма те изписваме няма да си ходиш ...кошмарно и накрая една голяма почерпка за всичко това ...и освен че бебето ми беше хубаво и голямо то нямаше нужда от съвет като кажа какво има как да кърмя нещо трябва ли еееееее стига си питала има други дето малки дето недоносени на тях се обръща внимание ...трябва да е болно ли за да му обърнат внимание и на моето бебе....и т.н....това е моята история от Добрич

Az rodih na 10iuli tazi godina.Poradi neobra6tane na vnimanie v blagoevgradskata bolnica i nedoglejdaneto na doktor Konstantinova i vkliu4vaneto mi na sistemi s oksitocin sled parvo rajdane sekcio.Se skasva matkata i bebeto popada v koremnata kuhina.Ima mnojestvo razkasvaniq na men.A bebeto ostanalo bez kislorod i kravotok.Izvadili sa q nedi6a6ta.Izpratena e direktno za sofiq,a az se ozovah v reanimaciq.Nikoi ne mi kasva ni6to,za6to sam tam,kakvo e stanalo s bebeto.Sled dva 4asa dr Konstantinova blagovoli da doide i da mi kaje 4e bebeto ne e dobre i transpontirano v sf,4e i pri men polojenieto ne e dobre.Kaza mi da se obadq na bliskite si da doidat za informaciq.No kak da im zvanq kato bagaja i telefona mi gi nqma.Donesoha mi gi sled o6te 4as.Obadih se.A edinstvenoto koeto sa kazali da ske blahodarni 4e sa me spasili,a za bebeto ne im puka.Bebeto po4ina 24dni po kasno.Eto tova e.Te si igraqt s jivata ni i jivata na na6ite deca.Ne trqbva da e taka,borete se i as 6te go napravq da nqma takiva slu4ai.

Родих на 25 май 2015г. в Майчин дом. Бях много доволна от самото раждане и отношението на персонала към мен, но проблемите доидоха след като ме качиха в стаята. Никаква организация, няма кой да ти обясни елементарни неща. Дадоха ми детето на сутринта без да ми обяснят как да го нахраня. Детето, на момичето в моята стая не искаше да яде грам, но 2 дни нямаше кой да и обясно защо. Два дни нямапе кой да ми каже кога ще ме изпишат. И ето в моя случай са двете гледни точки, в едната доброто отношение в родилна зала и лошото обслужване в отделението. А да не говорим, че като помолихе санитарките за нещо те казваха "ще почерпиш ли" .

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.