"Имам спор с арх. Диков. Бях много недоволен от безразборното слагане на паметници, всички до "Св. София”. Много ми се иска да започнем да мислим по европейски за София. На всеки 10 метра има паметник. Има опасност някой ден някой управляващ да се спъне в някой от паметниците. Там съм изброил над 27 скулптури в периметър от 4 дка".

Това каза пред журналисти министърът на културата Вежди Рашидов след инспекция на строежа на Ларгото в София, предаде "Фокус".

Рашидов отбеляза, че в заападноевропейските столици не е така.

"Всичките тези неща трябва да са децентрализирани. Всеки паметник на културата трябва да има свои площад. Ако намерим законови форми, всеки строител, който инвестира в строителство, да го задължим да направи по една скулптура пред сградата, която е построил, след 10 години ще имаме 10 прекрасни сгради с чудесни скулптури", обясни Рашидов.

И допълни:

"Когато има градска среда, поставянето на паметници на културата трябва да се прави по един експертен начин, а не по "Фейсбук". Градоустройството е много сериозно и отговорно за бъдещето, за децата ни и за младите хора. Във Виена колко паметници на всеки умрял оперен солист видяхте? Колко? Има един-единствен - на Моцарт, който е направил революция в музиката. В Германия има само един Бетовен. Не бива безразборно да се поставят, трябва да се направи експертно с представители на държавни комисии", заяви Рашидов.

Министърът каза още, че е предвидено подлезът между Министерския съвет и президенството да изглежда като археологически обект, който ще има и стъклен покрив.