Три банки първи ще успеят да си вземат парите при осребряването на активите на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ). Това са германската "Комерцбанк", френската "Сосиете Женерал" и Българската банка за развитие  (ББР). Това показва списъкът на синдиците, публикуван в Търговския регистър, пише "Медиапул". В него са включени вложители, както и лица с вземания по гаранции, начислени обезщетения, заплати, развалени договори и др.

Вземанията на двете чужди банки и на българската държавна банка са обезпечени. Те ще получат средствата си на основание на чл. 94. т. 1 от Закона за банковата несъстоятелност.

"Комерцбанк" има да взема 12,45 млн. лв., "Сосиете Женерал" има вземане по договор за срочен заем за 41 млн. лева, както и още едно за  3,5 млн. лева. ББР има да получава над  46 млн. лева по програма за рефинансиране на банки и програмата на германската финансова институция KfW.

Общо обезпечените вземания възлизат на над 103 млн. лева.

Предприятията

От предприятията най-много средства има да взима общинското дружество "Топлофикация София" – над 90 млн. лева, които бяха оставени на депозит във фалиралата КТБ.

Военният завод "Дунарит" има да получава над 85 млн. лева, както и винарската изба "Телиш" и НУРТС, които се свързват с обвиняемия банкер Цветан Василев.

Редица държавни фирми също имат блокирани пари. Сред тях са закъсалото дружество "Холдинг БДЖ" (3,8 млн. лв.), "Булгартрансгаз" (60 млн. лв.), БЕХ (14,7 млн. лв.), НЕК (15 млн. лв.), ЕСО (5 млн. лв.), АЕЦ "Козлодуй" (4,5 млн. лв.), "Летище София" (28,6 млн. лв.).

Държавните болници МБАЛ "Св. Анна" София и МБАЛ "Св. Марина" Варна, както и МБАЛ Пловдив АД и МБАЛ Пловдив към ВМА София, също са в списъка на големите вложители, както и УМБАЛ "Д-р Георги Странски" ЕАД Плевен. 

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол е имала 10,7 млн. лв. в КТБ, а НАП има да взема над 3,2 млн. лв.

Политиците

Списъкът съдържа имената на физически и юридически лица в 173 страници. Той е съставен към 22 юни и не включва вземания, които са били изплатени, тъй като са в обхвата на гаранцията.

От списъка липсват имената на някои известни политици като Иван Костов и Вежди Рашидов, които сами признаха, че са имали депозити над гарантираните 196 хил. лв. Очевидно те са успели да ги осребрят чрез цесии.

Същевременно почетният председател на ДПС Ахмед Доган присъства със сумата от 694 хил. лв.

Фондът за гарантиране на влоговете, който встъпва в правата на вложителите, също е в списъка. Към 17 август той е изплатил 3,647 млрд. лева на вложители с гарантираните до 196 хил. лв. депозити.

Синдиците на КТБ Лазар Илиев и Росен Ангелчев поискаха на два пъти удължване на срока, в който списъкът с кредиторите на банката трябваше да бъде готов и оповестен публично.

Срокът за обжалване е 14-дневен, а след това синдиците имат още 7 дни да се произнесат по предявените претенции.

БНБ затвори КТБ и я постави под специален надзор на 20 юни 2014 г., след като банката сама поиска това, неудържайки на масираното теглене от страна на фирми и граждани.