Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) вече не изглежда чак толкова уверена в намерението си да отнеме лицензите на енергоразпределителните компании - ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-ПРО.

Пред посланиците на Австрия, Чехия и Испания на заседанието си днес от енергийния регулатор на посмяха да наложат най-тежкото наказание на трите ЕРП-та и отложиха произнасянето си за 28 април. И тогава обаче едва ли ще се стигне до категорично и еднозначно решение, а ще се търси тупане на топката поне до евровота на 25 май. Идеята е хем да не излезе, че държавата изпуска от хватката си лошите ЕРП-та, хем да не раздразним партньорите от ЕС. 

Формалното основание за отлагането на решението за отнемане на лицензите е заради нови доказателства по процедурата, които Националната електрическа компания (НЕК) е представила пред ДКЕВР. Трите енергоразпределителни предприятия (ЕРП) трябвало да получат достатъчно време да се запознаят с допълнителните материали и да подготвят отговори.

Темата с отнемането на лицензите все повече излиза от определението "за домашна употреба". В петък Европейската комисия официално предупреди България, че опитът да отнеме лицензите на електроразпределителните предприятия е незаконен. Между тях и НЕК има търговски спор, чието е решение е редно да се потърси първо в арбитражен съд, се казва в писмо на европейския комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер до министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Подчертава се и че, ако България не промени подхода си, Еврокомисията може да наложи санкции срещу страната ни. Освен това Йотингер дава да се разбере и че Брюксел не приеме българската ДКЕВР за независим орган. 

Вече три дни след тежките обвинения от Брюксел ДКЕВР мълчи. След заседанието председателят на комисията Боян Боев и членовете й се изнизаха през задния вход, за да избегнат журналистически въпроси по темата.

Стартирането на процедурата за отнемане на лицензите на трите ЕРП-та дойде на 19 март, дни след като такава заръка бе издадена на партиен семинар на БСП на Боровец. Вината им била, че от задълженията си към НЕК те са прихванали 348 млн. лева за изкупуването на т. нар. "зелена енергия". По закон именно държавната фирма е задължена да възстановява този разход на доставчиците на ток, а прихващането на задължения е нормална търговска практика. Въпреки това ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-ПРО получиха глоби от по 1 милион лева и процедури по отнемане на лицензите. 

Трите ЕРП-та вече трябва да свикват със заплахите да бъдат изгонени от пазара на ток в България. Ден преди да падне от власт правителството на ГЕРБ също стартира такава процедура. Тя продължи до миналата есен и после тихомълком бе спряна като неоснователна.