Загиналият полицай
       Емил Шарков

МВР е действало правилно, има четирима наказани. Това са резултатите от проверката на инспектората на вътрешното ведомство по случая в Лясковец. Тогава загина спецполицай, други трима бяха ранени при опит да обезвредят в дома му въоръжения Петко Петков.

Според очакванията отговорността за провала на акцията ще се понесе на местно ниво - във Велико Търново. В проверката са изследвани три основни насоки - разрешителното за носене на оръжие и изтеклото разрешително, планирането и провеждането на операцията през 2014 година. За оставка на министър или висше професионално ръководство на МВР не стана дума.

Главните виновници за провала на акцията в Лясковец са четирима полицаи от Велико Търново, обяви вътрешният министър Цветлин Йовчев. Дисциплинарни наказания ще има за бившия директор на ОД МВР Велико Търново комисар Живко Коцев, приемника му - главен инспектор Христо Христов, сегашен директор на ОД МВР Велико Търново, както и за двамата служители от същото МВР, които са заснемали къщата на Петко Петков преди това и така са предупредили въоръжения мъж за намеренията си. Наказанието за предишния шеф на великотърновската полиция е заради бездействието му спрямо Петков още от 2012 г. За Христов Йовчев съжалявал, защото великотърновският МВР шеф имал добри резултати.

След изтичане на разрешението за оръжие на стрелеца не са били предприети всички необходими действия за изземането му, посочи министърът. Пренебрегнати са редица сигнали за поведението му. Йовчев припомни, че през 2012 г. след решение на Районния съд е имало планирана операция на СОБТ, служители са били изпратени даже на място. Решено е, че има непремерен риск и не е имало акция. Тогавашният главен секретар на МВР Калин Георгиев издава указания да бъдат използвани всички налични методи да се изземе оръжието.

"Няма нарушение, всички действия са законосъобразни" повтори Йовчев, както и резолюцията на тогавашния главен секретар е правилна и адекватна. След това обаче не са предприети действия от страна на местните органи на реда, посочи министърът. Тогавашният и сегашният директор на областна дирекция на МВР Велико Търново не са изпълнили нарежданията на Калин Георгиев, заключи Йовчев. 

Всички действия на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) в Лясковец са били законни, това сочат резултатите от проверката, подчерта министърът. Имало е необходимост да се проведе акцията и да се действа веднага, защото е съществувал сериозен риск Петков да упражни насилие, разясни министърът. За СОБТ не се предвиждат никакви наказания. Според Йовчев при планирането и подготовката на акцията са спазени всички изисквания на МВР.

Причина за трагичния изход са неадекватните действия на служители на областна дирекция на МВР Велико Търново, заяви министърът.

Двамата без разпореждане и с неясна цел предишния ден са отишли да заснемат дома на Петко, той ги е забелязал и е забелязал, че са полицаи, но не са докладвали този факт на своите началници. Ако служителите на СОБТ са били наясно с това, те са щели да приложат коренно различен способ за провеждането на операцията, при който е нямало да пострадат полицаи. Разчитало се е на това, че при изненадата ще разполагат с 10-15 секунди, но той ги е чакал в засада. 

Втората причина, която е част от първата, е, че спецполицаите е трябвало да проникнат в дома на Петков през 3 места, но входната врата е била барикадирана, защото стрелецът ги очаквал. 

В известна степен трагичният завършек се дължи и  на това, че през последните години подготовката на СОБТ е водена в погрешна посока - това е мнението на много от служителите, каза Йовчев. 

Технологично и технически отрядът изостава от съвременните средства, призна министърът.

"Ако те бяха оборудвани, може би щяхме да предотратим този трагичен завършек", каза Йовчев.