Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Това не е било състезание. Нямало е никакъв намек за състезание."

Това заяви пред бТВ днес Ален Асенов - вторият шофьор, участвал в инцидента, който уби 2 деца и рани тежко още 2. Според него, гонки в Лесидрен няма.

"Гонки в селото няма, има камери, да ги видят. Това, че има пилене на гуми вечер - не отричам, но това не е гонка."

Асенов е изпреварил с неправомерна скорост автомобила на 28-годишният Филип Аспарухов, който след това е ударил децата, но самият той няма да получи наказание. Дори и акт за превишена скорост - просто за такъв трябва да нарушението да се установи само в момента и със съответното техническо средство. Няма как някой да получи акт по "преразказ".

бТВ направиха проверка и на гонките в София, и макар да установиха, че се организират много в целия град, повечето по време на изготвянето на репортажа им са били спрени от полицията.

Както се разбра от изявление на комисар Тенчо Тенев, началник на "Пътна полиция"-СДВР, гонките в столицата наистина са организирано спрени напълно, след като на 1 юли е организиран денонощен патрул, който стои на места с потенциална опасност за такива нерегламентирани състезания.

"От началото на месец юли темата за гонките е особено актуална, а в последните дни още повече, заради инцидента в Лесидрен. На територията на София успяхме да спрем нерегламентираните гонки. В началото на юни създадохме организация на цялата територия на столицата и направихме проверка на всички проблемни места, за които знаехме, че има нерегламентирано събиране на мотоциклети и автомобили“, заяви Тенев.

Много от сигналите за гонки за фалшиви, разкри той - от 70 до 1 юли само 15 са били истински. Съставени са 70 акта и над 100 фиша за неправоспособност, липса на гражданска застраховка, и за употреба на алкохол., проверени са над 500 автомобила.

"Успяхме да спрем донякъде хората, които искат да си проявят храбростта на пътя. Имаме 182 пътнотранспортни произшествия на територията на областта по-малко, в сравнение с миналата година“, каза още Тенев. 

Поне на пет места всяка вечер в столицата се провеждат незаконни гонки. Ключови места за сбор на джигитите са големите булеварди, в кварталите Бояна, Левски Г, на големите ремонтирани булеварди като Цариградско шосе, дори и в центъра - според зрител на бТВ около Петте кьошета младежи с мотори се състезават след 1:30 през нощта. Организацията става чрез социалните мрежи.

Професионалните дрифтаджии заявиха пред телевизията, че не подкрепят младежите, които провеждат такива гонки и дрифтове, и че се стараят да ги привлекат на пистата. Те подчертаха, че младите хора нямат опита, когато управляват автомобила, нито имат обезопасен състезателен автомобил, подходящ за този тип спорт.

"Нека заповядат при нас, с нас, някъде, където сме на състезание. Всеки от нас винаги би им обърнал внимание, би им дал съвет, както за автомобила, така и за техните умения", казаха професионалистите.

Ключови думи

Коментари

дебелян пеевский

Милиционерите на Боко герои -- до следващите четири трупа другата седмица.

Mama

Почти всяка вечер, към 0.30 - 1.30 през нощта, по Околовръстното между Симеоново и Арена Младост се правят гонки с мотори. Чува се перфектно. Това се случва целия юли месец и сега продължава да се случва. Да сложат една камера там...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.