"Това не е било състезание. Нямало е никакъв намек за състезание."

Това заяви пред бТВ днес Ален Асенов - вторият шофьор, участвал в инцидента, който уби 2 деца и рани тежко още 2. Според него, гонки в Лесидрен няма.

"Гонки в селото няма, има камери, да ги видят. Това, че има пилене на гуми вечер - не отричам, но това не е гонка."

Асенов е изпреварил с неправомерна скорост автомобила на 28-годишният Филип Аспарухов, който след това е ударил децата, но самият той няма да получи наказание. Дори и акт за превишена скорост - просто за такъв трябва да нарушението да се установи само в момента и със съответното техническо средство. Няма как някой да получи акт по "преразказ".

бТВ направиха проверка и на гонките в София, и макар да установиха, че се организират много в целия град, повечето по време на изготвянето на репортажа им са били спрени от полицията.

Както се разбра от изявление на комисар Тенчо Тенев, началник на "Пътна полиция"-СДВР, гонките в столицата наистина са организирано спрени напълно, след като на 1 юли е организиран денонощен патрул, който стои на места с потенциална опасност за такива нерегламентирани състезания.

"От началото на месец юли темата за гонките е особено актуална, а в последните дни още повече, заради инцидента в Лесидрен. На територията на София успяхме да спрем нерегламентираните гонки. В началото на юни създадохме организация на цялата територия на столицата и направихме проверка на всички проблемни места, за които знаехме, че има нерегламентирано събиране на мотоциклети и автомобили“, заяви Тенев.

Много от сигналите за гонки за фалшиви, разкри той - от 70 до 1 юли само 15 са били истински. Съставени са 70 акта и над 100 фиша за неправоспособност, липса на гражданска застраховка, и за употреба на алкохол., проверени са над 500 автомобила.

"Успяхме да спрем донякъде хората, които искат да си проявят храбростта на пътя. Имаме 182 пътнотранспортни произшествия на територията на областта по-малко, в сравнение с миналата година“, каза още Тенев. 

Поне на пет места всяка вечер в столицата се провеждат незаконни гонки. Ключови места за сбор на джигитите са големите булеварди, в кварталите Бояна, Левски Г, на големите ремонтирани булеварди като Цариградско шосе, дори и в центъра - според зрител на бТВ около Петте кьошета младежи с мотори се състезават след 1:30 през нощта. Организацията става чрез социалните мрежи.

Професионалните дрифтаджии заявиха пред телевизията, че не подкрепят младежите, които провеждат такива гонки и дрифтове, и че се стараят да ги привлекат на пистата. Те подчертаха, че младите хора нямат опита, когато управляват автомобила, нито имат обезопасен състезателен автомобил, подходящ за този тип спорт.

"Нека заповядат при нас, с нас, някъде, където сме на състезание. Всеки от нас винаги би им обърнал внимание, би им дал съвет, както за автомобила, така и за техните умения", казаха професионалистите.