Бизнесът е прав да стачкува и да протестира - отрязват му печалбата, не е нормално. Това заяви бившият депутат от БСП и енергиен експерт Румен Овчаров по бТВ. Хубавото е, че Комисията за енергийно и водно регулиране си свърши работата и наложи някакви рамки, смята обаче Овчаров.

Не мога само да разбера как синдикатите "подкрепят" бинеса - те са в енергийните комисии и от тях зависи тази цена, запита се политикът. Българският бизнес е един от най-енергоемките в Европа и имат едни от най-ниските цени на електроенергия в целия ЕС. За да се реши проблемът, трябва да се намалят разходите и да се затворят кранчетата, от които изтичат парите. За съжаление, това не се прави, бе категоричен Овчаров.

Някога енергетиката беше единственият отрасъл, който генерираше голям финансов ресурс, но сега той е фалирал. Нека да се помни, че петдесет процента от Цанков камък са платени от правителството на Борисов и нека експертите на Бойко да не обвиняват другите, защото сега всички ще плащаме, отсече червеният политик.

Той бе категоричен, че лобисти от американското посолство влияят на енергетиката в България. Американските посланици винаги съвместявали политиката с бизнес, който да е в техен интерес. Цената на петрола и газа ще спадат още, прогнозира Овчаров.