Никой в НАТО не иска връщане към времето на Студената война. Това пише генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен в статия за британския в.”Дейли Телеграф”.

В същото време, той подчертава, че "Кремъл се опитва да върне времето назад и да раздели Европа на нови сфери на влияние” и НАТО ще трябва да отвърне на руските действия в Украйна.

"Благодарение на нашите съюзници от двете страни на Атлантика ние удвоихме броя на изтребителите, патрулиращи въздушното пространството на балтийските страни. Патрулираме в небето на Полша и Румъния с помощта на самолетите за далечно следене АУАКС, съюзниците увеличиха и присъствието си в Черно море, пише Расмусен.

Той заявява, че НАТО "ще защитава всеки съюзник по всяко време".

В четвъртък генералният секретар на НАТО идва у нас на изненадващо посещение. Визитата е броени дни, след като в България беше един от неговите заместници Тери Стаматопулос. Той се включи в честванията по случай 10-годишнината от влизането на страната ни в алианса. Заедно с него пристигнаха и генералните мениджъри на някои от най-ключовите агенции на НАТО. Така визитата на Стаматопулос беше възприета като задължителното протоколно присъствие за подобен тип чествания.

Засега програмата на Расмусен включва срещи с президента, премиера и министрите на отбраната и на външните работи. В четвъртък той ще изнесе лекция във Военната академия, пише вестникът. Това ще е последната визита на генералния секретар преди края на мандата му. За негов наследник вече беше номиниран бившият премиер на Норвегия Йенс Столтенберг.