Терористите от “Ислямска държава” извършиха страховит удар срещу САЩ. Те са успели да хакнат данни на стотици американци – дипломати, военни, агенти, проникнали са дори в ЦРУ и са публикували информацията в глобалната мрежа, съобщи NBC News.

Става въпрос са имена, организации, имейли, пароли, телефонни номера, разплащания с кредитни карти и куп друга информация.

Цялата информация е била качена в интернет от така наречената Islamic Hacking Division, разбирай IT специалисти на терористичната организация ИД.

В публикацията е отправена и закана: “Америка, ние сме близо до вас, ние сме в компютрите ви. Знаем всичко!”

Ислямистите отиват и по-далеч:

“Кръстоносци, докато вие продължавате с агресията си и с бомбардировките си срещу Ислямска държава, трябва да знаете, че разполагаме с вашите имена и адреси, с вашите имейли, с акаунтите ви в социалните мрежи. Ние сме навсякъде в компютърните ви системи, наблюдаваме всяко движение и си го отбелязваме. Ние изсмукваме поверителни данни и ги предаваме по-нататък на бойците на халифата, които скоро и с повелята на Аллах ще ви потърсят отговорност в собствената ви страна.”

Хакерска атака срещу САЩ от страна на ислямистите беше регистрирана и по-рано, но далеч не в такъв обем. През януари т.г. те удариха туитър акаунта на щатското централно командване (Centcom) и точно там публикуваха тайни данни на Пентагона, дори негов анализ къде биха могли да се намират ядрените бази на Северна Корея, както и тайни връзки на високопоставени щатски генерали, включиелно на ръководителя на разузнавателната агенция НАС и на шефа на Генщаба.

В сега публикувания списък са включени и щатски военни в Ирак, сътрудници на Centcom. Има и имена на американски войници, на членове на дипломагтическите мисии на Вашингтон в различни държави по света, държавни чиновници в министерства в САЩ, но също на кметове, видни предприемачи и дори на учени от американската космическа агенция НАСА. В списъка са и данните на трима високопоставени служители на ЦРУ.

Според запознати при хакването на акаунти във Фейсбук между другото ставало въпрос и за Social Emgeneering. По този начин под прикритието на фалшива самоличност се установява контакт с набелязаното лице и така се навлиза в личната му сфера.

Че хакерите са от ИД, е ясно. По-страшно е подозрението, че те са американци, присъединили се към терористичната организация. Това става ясно от специфичните им познания по военната тематика на Щатите, както и от американския английски, който използват при заплахите си.

Все пак има и положителна новина. Само час, след като поверителната информация и личните данни на засегнатите лица са били качени в интернет, акаунтът е бил блокиран. Това е доказателство, че е налице строго наблюдение на ислямистите от страна на щатските спецслужби.