Предаването "Папараци" по бТВ е нарушило Етичния кодекс на българските медии, заснемайки и излъчвайки кадри на Соломон и Гергана Паси, и е се е намесило неправомерно в личния им живот, въпреки че са публични личности. Това е решила Комисията по журналистическа етика на свое събрание, разбра се от решението, публикувано днес на сайта им ТУК.

"Комисията счита, че зачитането на тайната на личния живот предполага не само да не се публикува информация за личния живот, но и да не се осъществява неправомерно събиране на информация.

Средствата и методите за събиране на информация трябва да са в съответствие/ пропорционални на целения резултат. Снимки и видеоматериали, за които са използвани специални технически средства и/или методи, представляващи съществена намеса в личния живот, не следва да се публикуват или излъчват, ако липсва обоснован обществен интерес по смисъла на т. 5 от Етичния кодекс на българските медии, особено при изрично несъгласие на лицето. При преценката изрично трябва да се взема предвид физическото и психическото здраве на децата, които могат да бъдат евентуално засегнати."

На 16 юни семейство Соломон и Гергана Паси се оплакаха публично чрез профилите си в социалните мрежи, че вече втори месец са обект на преследване от неизвестни лица. На 21-ви същия месец се разбра кой ги е следял - екипът на предаването "Папараци", което излъчи репортаж, озаглавен "Как минава ежедневието на семейство Паси?".

Господин и госпожа Паси заявиха, че са изпратили до бТВ официално писмо преди излъчването, че не са  съгласни с разпространяването по какъвто и да било начин на заснетите кадри с тях и тяхното семейство. бТВ отрича да има подобно съобщение преди ефир.

Съветът за електронни медии се изказа по въпроса - няма нарушение на Закона за радиото и телевизията, въпреки че е "констатирана проблематичност от гледна точка на защитата  на личната неприкосновеност на гражданите." СЕМ съответно моли Комисията по журналистическа етика да се изкаже дали е нарушен Етичния кодекс.

В предаването екипът на "Папараци" изразява възмущението си от "скандала" и опита за "цензура" от страна на семейство Паси, които дни преди това са се оплакали от следене и наблюдение от неизвестни лица. Както пише и Комисията в своето решение, "накратко се представя Соломон Паси по време на събитие във Военния клуб и движение на Гергана Паси (с автомобил и пеш) из София."

Комисията признава, че Гергана и Соломон Паси, като бивши министри по европейските въпроси и външните работи съответно, са публични личности. Но подчертава, че това не отнема защитата им от намеса в личния живот, а я намалява - и то само при наличието на ясен обществен интерес от подобно предаване.

В доклада се казва още:

"В случая не се установява наличие на която и да е от хипотезите, предвидени в т.5 (на Етичния кодекс, бел. ред): няма данни за престъпления, корупция, злоупотреба с власт; не се заплашва здравето или морала на обществото; няма данни за риск обществото да бъде сериозно заблуждавано. "

Семейство Паси не са привлеки общественото внимание върху себе си, което е друга възможност медиите да навлязат в личния им живот.

Според Комисията ,"Папараци" са нарушили две точки от Етичния  кодекс -  т. 2.1.2 и т. 2.3.1, защото заснемането и излъчването са отделни нарушения. Също така, макар бТВ да нямат контрол върху първото нарушение, тъй като "Папараци" се разработва от външен продуцент, "бТВ Медия Груп" носи редакционна отговорност за цялото съдържание на програмата бТВ, включително за външните продукции, съответно и за излъчването на кадрите.

Видеоматериалите не са били от обществен интерес, а реализирането им е с "необоснована и непропорционална намеса - проследяване (с автомобил) и скрито заснемане", пише в заключение Комисията.

Все още не е ясно какви действия ще предприемат семейство Паси оттук нататък.