Гигантът Голиат вероятно се е разхождал по улиците на Гет, библейския град, открит в долината Тел Залфит, в централната част на Израел, от група археолози от израелския университет „Бар Илан“. Разкопките са започнали още през 1996 г., но едва тази година проф. Арът Майер установи мястото, където сега бяха открити останките на един от петте филистимски града от политическия съюз, съществувал между ІХ и Х век пр. Хр., съобщава „Eл Паис“.

Под пластовете земя екипът открива градската порта, спомената в Книга на Самуил в Библията. Епизодът разказва как Давид бяга от Саул, първия цар на Израел, и става верен роб на Ашиш, царя не Гет.

Археолозите разкриха и останки от крепостна стена, храм и ковачница. Разкопките са финансирани от публични израелски фондове, от средства на университета „Бар Илан“ и с частни дарения. Сумата, която Майер не уточнява, е позволила работата в продължение на две десетилетия на екип от 100 археолози – повечето от тях доброволци и студенти. Всички – от професора до последния работник – са щастливи от последните открития, защото портата е най-голямата, откривана някога в страната.

„Тя е отражение на статута и влиянието, което е упражнявал градът Гет в царствата на Давид и Соломон”, твърди проф. Майер.

Учени твърдят, че за времето си Гет е бил в пъти по-населен от Йерусалим.

 

За 57-годишния, роден в Ню Йорк, професор, търсенето на Гет е кръстоносен поход:

„Навремето градът е бил едно от най-значителните средища на земята и падането му е белязало началото на Юдейското царство”.

Разкопките извадиха на бял останки, които свидетелстват за продължителна обсада на града в края на ІХ в. пр. Хр., вероятно през 830 г. пр. Хр., когато Хазаел, царят на Дамаск, го разрушава. Самият цар го споменава във Втора книга на Царете. Изследователят отбелязва, че разрушаването на Гет е било драматично събитие, което е нарушило баланса на регионалната власт през VІІІ в. пр. Хр.

„От последните находки узнаваме, че Гет не само е бил голям град (около 50 хектара), но и е бил два-три пъти по-населен от други градове от епохата като Йерусалим, Мегидо или Беер Шева”, подчертава Майер.

Ученият заявява, че екипът му ще продължи работата си в този район поне още няколко години, в опит да разгадае още много загадки. Една от тях е дали гигантът Голиат наистина е съществувал. Майер обяснява, че са намерили надписи с подобни имена, макар и не съвсем същите, като тези на колоса, когото убил Давид, както твърди пророкът Самуил.

„Със сигурност можем да кажем, че в Желязната епоха (около Х в. пр. Хр.) някои от жителите на Гет са имали несемитски имена, което отговаря на това, което знаем за филистимците. Много от тези имена са произлезли от днешните територии на Гърция и Турция”, обяснява професорът.

Гет, известен със сблъсъците между филистимци и израилтяни, е бил обитаван още от преди 5000 години, а данни за арабски селища в района има до 1948 г. Находките свиделстват за земетресение през ХVІІІ в. пр. Хр. Локализирани са останки от примитивен ханаански град и от по-късния кръстоносен укрепен замък, в който е отсядал английският крал Ричард Лъвското сърце.

Площад Славейков