БЕРЛИН – Кое е типчиното за германците? Дали те наистина са луди по кучета порода дакел, похапват предимно наденички и умират да членуват в клубове?

На тези и други въпроси отговор дава представително проучване на социологическия институт YouGov. В него доста предразсъдъци се оборват, но и много истини стават безпощадно ясни.

На въпроса кое е типично немско цели 63 но сто от запитаните са посочили “Фолксваген”. На втора позиция с 49 на сто е Йохан Волфганг фон Гьоте. Следва Ангела Меркел – 45 на сто, с един процент зад нея е националният химн. За 39 на сто типично немско е националният отбор по футбол, за 30 на сто това е бившият германски канцлер Вили Бранд, следван от Адолф Хитлер – 25 на сто. С равни 24 на сто от запитаните са посочили Алберт Айнщайн, къри наденичките и Йохан Себастиан Бах.

Друга таблица сочи кои качества са типични за германците. 64 на сто от запитаните са посочили точността. За  59 на сто това е чувството за дълг. Прилежанието е на трета позиция с 50 на сто. Следва редът – 45 на сто.

А дали е вярно твърдението, че когато трима немци се срещнат, те основават сдружение?

Изобщо не, сочи проучването. Немците дори са доста скептични по темата. 51 на сто от запитаните гледат на сдруженията като на ограничение. Истината е, че 40 на сто от германците са членове на съюзи, но това са предимно спортни клубове.

Немецът не може да живее без куче?

И това не е вярно. Най-много от германците – 28 на сто, имат котки, 23 на сто – куче.

На въпроса обаче: “Кое животно ви е най-симпатично?” болшинстото са посочили кучето.

Според друго проучване – на университета в Гьотинген, в германските домакинства има 11,5 милиона котки и само 6,9 милиона кучета.

Германия е страна на бирата?

Според проучването на YouGov, ако немците трябва да избират между вино и бира, 57 на сто предпочитат виното.

“Не бих казал, че Германия е страната на поклонниците на виното, но при допитването то изпревари бирата”, заяви психологът Холгер Гайслер. Под негово редакторство вчера излезе книгата, където в подробности е описано проучването на YouGov, както и анализите към него.

Ако обаче се погледне статистиката на изпитите литри, бирата все пак е на първо място. Така на глава от населението годишно се падат по 107 литра бира, 21 литра вино, 4 литра шампанско и 5,5 литра твърд алкохол.

Майорка 17-тата федерална провинция ли е?

Истината е, че много германци са луди по този курорт. 62 на сто от участвали в допитването обаче са посочили, че предпочитат по време на отпуск да се запознават с нови градове и култури. Само 28 на сто не са готови да се лишат от плаж и купон. Иначе за топло и море са се обявили почти всички, само един на петима би предпочел да почива в северна страна.

Месо или постно?

Само 6 на сто от запитаните са вегетарианци, а едва 2 на сто – вегани (не приемат никакви животински храни).

Майтапчии?

За такива се определят само 3 на сто от допитаните.

Германците са общо взето примерни и благоприлични, се посочва в коментара към изследването. Той е подкрепен с любопитни данни. 60 на сто правят секс в традиционната поза. Половината от мъжете не пишкат прави, а сядат върху тоалетната чиния.

Друго заключение е, че германците са домошари. Само всеки седми вечер излиза от дома. За 68 на сто е далеч по-приятно да вечерят вкъщи със семействата си.

А какво за немеца е най-конфузното? Да се изпусне и да пръцне на обществено място, твърдят социолозите от YouGov.