С каква вода беше полят премиерът Бойко Борисов на 3 август, след като от свещения кладенец в Плиска бликна чудотворна течност?

На този въпрос ще се опита да отговори Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Шумен по повод появилите се спекулации за отрови и химикали в "светената" вода.

"Поради големия медиен и обществен интерес към наскоро открития при археологически разкопки кладенец при Плиска, заместник-министър Адам Персенски разпореди на директора на РЗИ Шумен д-р Пепа Калоянова да вземе проби от водата и да извърши цялостен физикохимичен и микробиологичен анализ, въпреки че кладенецът не е регистриран като общественозначим обект, нито има постъпило искане за издаване на разрешение за водоползване", обявиха от пресцентъра на ресорното ведомство.

Здравните власти на практика се самосезират, след като по медиите се появиха предположения, че свещената вода от кладенеца на Голямата базилика в Плиска е опасна за здравето. От РЗИ Шумен, което ще прави и пълния анализ, са открили нитрати два пъти над нормата, но не могат да кажат дали водата е годна за пиене. Местните слухове пък твърдят, че съдържа арсен, но твърдението не е доказано.

Междувременно директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров обяви водата за свещена, позовавайки се на предсказание на Ванга. Според него България ще се оправи, когато се доизгради Голямата базилика и от кладенеца текне вода. Дали обаче водата наистина е свещена, ще стане ясно утре, когато се очаква да излязат официалните резултати от анализите на РЗИ-Шумен. Божидар Димитров обаче се застрахова, като обяви, че нито премиерът, нито самият той са пили от водата - тя била за ръсене.