Новият председател на СГС Калоян Топалов продължава с промените в знаковия съд, пише в авторска статия "Правен свят".

Ръководител на Гражданско отделение – първоинстанционни и брачни състави от днес е Биляна Балинова. Преди две седмици Топалов възложи на съдия Десислава Попколева ръководството на въззивните граждански състави. Малко след това тя беше избрана от Висшия съдебен съвет за зам.-председател на СГС.

Със заповед на председателя съдия Радостина Данаилова пък е назначена за ръководител на Търговското отделение на мястото на съдия Анжелина Христова.

След встъпването на новия председател на мястото на подалата оставка Петя Крънчева за зам.-председател на градския съд и ръководител на Наказателното отделение беше избрана съдия Евелина Папазян. Нова зам.-шефка на съда е и Даниела Борисова, която отговаря за разрешенията за прилагане на специални разузнавателни средства заедно с и.ф. зам.-председателката Димитрина Ангелова.

От днес със заповед на и.ф. председателя на Софийския апелативен съд Стефан Гроздев се прекратява командироването в СГС на двама наказателни съдии, решили знакови дела.

Тони Гетов, който осъди бившия вътрешен министър Цветан Цветанов на 4 години затвор, се връща в Районен съд – Ботевград. Съставът, ръководен от Гетов, призна Цветанов за виновен за това, че 6 пъти е отказал прилагане на СРС срещу бившия шеф на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров и двама криминално проявени. Присъдата беше потвърдена от Софийския апелативен съд, но след това състав на Върховния касационен съд върна делото за ново разглеждане на втора инстанция. Върховните съдии твърдят, че съставът на САС е бил пристрастен. Те обаче отхвърлиха тезата на защитата на Цветанов, че пристрастен по делото е бил и съдия Гетов.

Самият Гетов отказа да си направи отвод от процеса въпреки настояванията на адвоката на Цветанов Менко Менков. Тогава излязоха публикации за приятелски отношения на Цветанов с бащата на съдия Гетов, чиято фирма дори ремонтирала вилата на ексшефа на МВР през 2006 г. Това познанство обаче е приключило поради смъртта бащата на съдията.

Друго от знаковите дела на Гетов в градския съд беше за убийството на свекървата на съдия Нели Куцкова.

От днес е прекратено командироването в СГС и на съдия Пенка Велинова, която се връща в Софийския районен съд. Тя ръководи състава, постановил 3 години и половина затвор за Октай Енимехмедов по обвинение за закана с убийство и хулиганство. Октай опита да стреля по Ахмед Доган с газов пистолет по време на националната конференция на ДПС през януари 2013 г. в НДК.

На Богданова се падна и второто дело срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев – Батко. От тази година той е подсъдим не само за това, че е одобрил сключването на договори за обществени поръчки с фирми на братята му, а и за длъжностно присвояване на 100 000 лв.