Допитването до общественото мнение помага да се оформи представа за начина на живот на руснаците, техните страхове и врагове и помисли за бъдещето, пише "Лента.ру".  Освен това стават ясни симпатиите към западните държави, отношението към смъртното наказание, малцинствата с различна полова ориентация или, например, въведените от САЩ и ЕС санкции. 

На резултатите от социологическите проучвания после се основават решенията, взимани от представителите на властта.

Руският президент даже призова да се отчитат и данните от отговорите на въпроси при приеманито на политически решения.

Какво иска и към какво се стреми статистическото мнозинство от ерата на Путин? Опитвайки се да отговори на тези въпроси "Лента.ру" изучи отговорите от няколко авторитетни социологически допитвания на ВЦИОМ, ФОМ и "Левада център".

Може да се каже, че от отговорите става ясно, че голяма част от населението не вярва корупцията да бъде изкоренена, но в същото време гледа в бъдещето с оптимизъм. Че мнозинството руснаци никога не ся яли испански хамон, не са пътували зад граница, не знаят чужди езици, но много се гордеят с Русия. Любовта към родината и нейното величие при това съжителстват с незнанието на конституцията на страната. И още - руснаците не обичат САЩ и Украйна, одобряват цензурата, осъждат нудистите, ругаят проститутките и са склонни да се определят като православни, пише  "Лента.ру"

Ето какво представлява съвременното руско общество през очите на социолозите според проучването на медията.