Роби Уилямс е всемогъщ. Британецът успя с един жест да заличи недоволството на хиляди българи на плажа в Бургас от организацията на „Спирита“, която ги застави с часове да се влачат към входа на терена, притиснати кожа в кожа.

Роби се появи като месия под звуците на „Кармина Бурана“ и положи началото на едно разточително пиршество, повел многочисления госпъл хор пред сцената през най-големите си хитове. Започна с Let Me Entertain You и продължи с Rock DJ.

„Добър вечер“, поздрави още в началото Роби на български и се представи. Кокетно предположи, че никой тук все още не го познава и ни запозна с някои добре известни факти от биографията си. Пробва да подаде реплики от хитовете си и получи с видимо удоволствие продължението им, повторено от десетки хиляди гърла. Затова предложи да се разбием и поде първите строфи на Come Undone.

Като истински британец, Роби не закъсня за първата си официална среща с българите – излезе на сцената в 22,30 ч и не слезе от нея, преди да закове почти любовно вниманието на всеки, да го накара да пее с него и да се почувства докоснат „свише“. Една млада жена беше дори лично посветена. Зори от Благоевград издигна плакат с надпис на английски: „Аз съм извънземна и искам твоето ДНК“ от първия ред и привлече вниманието на Уилямс. В отговор той й посвети парчето She’s The One; по-късно я извика на сцената, за да влезе в леглото му – част от декора на шоуто (така се случва на всеки негов концерт от турнето му).

Час и половина Роби сменя маски, настроения, пя за сина си, подава и поема емоции. Тръгна си, но се върна с „Бохемска рапсодия“ на „Куин“. Той не се опита да я изпее по-добре. Това беше неговият поклон пред Фреди Меркюри, признание за огромния му талант.

„Благодаря!“, повтори многократно на финала Роби Уилямс на български. И изрази това чувство с песента Angel преди окончателно да си тръгне. Но не преди да обещае, че ще се върне отново.

Оттеглянето му бе прикрито с обичаен за такива концерти трик – небето над плажа в Бургас избухна с фойерверки, които вдигнаха очите на човешкото море, бавно оттичащо се като вълна от плажа.

А фестивалът продължи след час и половина със „Стерео Ем Сис“. Тази вечер сцената завземат „Касабиан“.

Бургас поднесе чудесен подарък с концерта на Роби Уилямс. Но преди това „Болкан ентъртейнмънт“ заслужи публиката на госта да освирка поредната лоша организация на този фестивал, като застави зрителите да влизат часове наред в концертната зона – по крачка напред на всеки 5 минути. Предложи им карти за плащане, без които не можеше да се купи нищо на плажа – след това отново ги принуди да се редят на опашки, за да си върнат парите от картите, които не бяха употребени. Дребна подробност – използването на тоалетните се оказа почти невъзможно, тъй като бяха разположени прекалено далеч от терена.

Случва им се вече шеста година от началото на Спирита. Затова духът на този фестивал е все още негодувание, кога ли ще извадим от бутилката „СпириДон от Бургас“?

Площад Славейков