След приключване на сезона държавата ще започне процедура за прекратяване на договорите за концесия или наем на плажовете "Слънчев бряг - Север", "Обзор - Централен" и "Ахтопол - Север", съобщи в Бургас министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тя поясни, че до мярката ще се стигне заради системни нарушения на техните концесионери или наематели, като неосигуряване на достатъчна свободна площ на плажовете, изграждане на търговски обекти с площ над разрешената и други нередности.

Днес регионалният министър представи детайлна информация от повторните проверки на ивиците по Черноморското крайбрежие, направени съвместно между МРРБ и Регионалните здравни инспекции (РЗИ) и Изпълнителна агенция „Морска администрация“. Освен всичко друго, от тях става ясно, че има липса на достатъчен брой спасители на голяма част от плажовете. Направената съвместно с РЗИ проверка по отношение на наличните медицински пунктове е установила, че на 11 от плажовете продължава да има проблем с медицинското обслужване.

Проверките показват, че 22 са морските плажове, на които не е осигурена свободна плащ в изискуемите 50 на сто. От тях с най-лоши показатели са "Червенка", "Поморие - Буната", "Бяла - Централен" и "Слънчев бряг - Север". Отделно 22 плажа имат проблем с това, че свободната част е разположена зад платените чадъри, като сред тях са "Кранево – Централен", "Несебър – Стар град", "Несебър – Юг", "Черноморец – Юг", "Слънчев бряг – Север".

На 53 плажа е констатирана увеличена квадратура на търговските обекти, като обектите, които са в нарушение, се поставят по утвърдената схема, но обхватът им се разширява с чадъри или меки мебели. Най-сериозни нарушения по този показател са констатирани на плажовете "Китен - Юг" и "Слънчев бряг – Север", където заетата от преместваеми обекти площ е над 3 000 кв. м повече от допустимото по договор.