СИМОНА РУСЕВА

Руският президент Владимир Путин е издал указ от днес да започне изгарянето на стотици тонове хранителни продукти, внесени от Запада и открити от митничари, бият тревога световните медии.

Стопанинът на Кремъл се ползва с огромното одобрение на руснаците, но този път дори верни на Кремъл политици и общественици не крият възмущението си.

Както е известно, САЩ и държавите от Европейския съюз наложиха санкции спрямо Русия заради ролята й при конфликта в Украйна. Москва отвърна с контрамярка – забрани вноса на хранителни продукти от Запада.

Това доведе до драстично поскъпване на храните в Русия.

На изгаряне сега подлежат тонове млечни продукти от Германия, сирена от Франция, червено вино от Италия, месо и други хранителни продукти.

Протестът е огромен. Интернет платформата change.org публикува призив да се отмени указа на Путин и храните да се раздадат на нуждаещи се. Само за няколко часа към апела се присъединиха 271 790 души. Това е най-голямата в света платформа за петиции и протести, централата е в Сан Франциско. Сегашната петиция е публикувана на руски език.

От change.org са изпратили до Путин и правителството следното запитване: “Защо трябва да унищожаваме хранителни продукти, които биха могли да бъдат раздадени на ветерани от войната, пенсионери, инвалиди или на жертви на природни бедствия.”

Припомня се също, че унищожаването ще струва много пари и ще натежи на бюджета. Ако продуктите се предоставят на благотворителни организации, те ще ги разпределят между нуждаещи се с доброволен труд.

След дълго мълчание говорителят на Кремъл Дмитрий Песков беше принуден да заеме позиция по повод протестите. На пресконференция в Москва той постави под съмнение петицията на change.org. Подписалите я не можело да бъдат надеждно идентифицирани. Това доведе до лавина от нови подписи.

Но протести има не само в онлайн платформата. Думата взеха дори известни личности. Сред тях е председателят на компартията Генадий Зюганов. Той нарече акцията по изгарянето на храните “екстремна мярка”. Зюганов призова продуктите да се предоставят на църквата, а тя да ги разпредели между детски домове и сиропиталища. Той стигна и по-далеч: “Също и нашите приятели в Донецк и Луганск (окупирани от сепаратистите украински градове - б. р.) могат да се възползват от тези храни.”

Известният адвокат Алишер Сахидов призова по радио “Комерсант FM” правителството да помисли за онези 18 милиона руски граждани, които живеят под границата на бедността.

“Тези хора се нуждаят от месото, което искате да изгорите”, заяви юристът.