Coca-Cola Enterprises, която бутилира продуктите на едноименната компания в Западна Европа, прави обединение със своите партньори в Германия и Испания в една от най-големите сделки в европейския потребителски сектор за всички времена, пише в. "Файненшъл таймс".

Трансакцията, която е разкрита след година преговори, ще създаде единна група с пригоди от над $13 млрд. и оперативна печалба от $2,1 млрд.

Сделката е с цел компанията да повиши печалбата си, като намали експозицията си към данъчно облагане в САЩ. Новата компания ще е базирана във Великобритания, като ще се нарича Coca-Cola European Partners. В нея дял от 48% ще държи Coca-Cola Enterprises, 34% ще са на Coca-Cola Iberian Partners, а компанията-майка Coca-Cola Company, която е собственик на германското си бутилиращо подразделение, ще запази останалите 18%.

Председател на борда на новата фирма ще е Сол Даурела, шефът на борда на Coca-Cola Iberian Partners, а изпълнителен директор - Джон Брок, който в момента ръководи Coca-Cola Enterprises.

Coca-Cola държи затегнат контрола върху веригата си за доставки, но въпреки, че понякога сама бутилира напитките си, както в Германия, повечето подобни бизнеси извън САЩ са отдадени на франчайзинг.

В момента компанията преструктурира бизнеса си в Щатите, като цели през 2017 г. около две трети от бутилиращите предприятия да са дадени на франчайзинг, при положение, че сега само една четвърт от тях работят на този принцип.