Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Останки от двореца на император Константин или Сердикийските терми (бани) по всяка вероятност лежат под площад "Св. Неделя" в София. Това са двете предположения на археолозите, които от две седмици работят в северната част на площада в столицата, съобщи БГНЕС.

Резултатите от разкопките под площад "Св. Неделя" идват изненадващо бързо, казва д-р Веселка Кацарова от Националния археологически институт към БАН. В София традиционно културните пластове са със значителна дълбочина от около пет метра, но поради множеството реконструкции на площада една голяма част от пластовете от късните периоди са премахнати и зидове от античната епоха се оказват почти под нивото на площада в северната му част.

"В този участък излизат едни изключително монументални и мащабни зидове от сграда с големи размери", коментира тя. Археолозите предполагат, че тези останки са част от сграда с подобни характеристики, за която има вече известни данни, но тя се намира в югоизточната част на площада. "За момента знаем, че тази сграда е антична и е преживяла различни периоди на преустройство, което личи по зидовете и ремонтите по нея", добави д-р Кацарова.

За последното в античността сградата е била напусната окончателно в края на VI век, а кога е била построена в този участък предстои да се разбере. Засега разкопките в този участък се планира да продължат поне още два месеца. Възможните интерпретации за това каква сграда е открита под площада са две, обясни археологът.

"Първият е общоприетото Преториум или Константиновия дворец. Ако се окаже, че сградата е била изградена в периода от началото до края на II век, тогава е възможно това да са Сердикийските терми - това е най-голямата обществена сграда във всеки един град от римската епоха, обществените бани", подчерта тя. Засега при разкопките основно излизат монети, прозоречно стъкло и отделни парчета от мраморни облицовки.

Днес столичният кмет Йорданка Фандъкова инспектира обекта заедно със своя заместник Тодор Чобанов. Фандъкова обяви, че се надява благодарение на този и други археологически проекти София да се включи в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО в раздел "Културен пейзаж". Тя съобщи, че за първото полугодие в София има ръст на туристите с 6% спрямо миналата година, което било много добре на фона на тежката ситуация като цяло за страната.

Ключови думи

Коментари

Дай Боже и един-два вампира, и преди всичко Божо да не цвъкне некоя възстановка насред ларгото.

Опасявам се, че няма да мине без Божовата намеса :(

Бетоновозите на "Главболгарстрой" са готови ... Какви крепости само са изливали те...

Така както е тръгнало ще намерят и черепа на Нерон като малък.Как си ги кръщават тези археологически находки само,не може да няма пръст и така наречения професор

петя

Не може да мине без Фандъкова, моля ви се ! Цяло чудо , че там не се домъкнал и Божидар Кръстител да намери и останките на самия император, но и това ще стане малко преди местните избори. Колкото за ръста на туристите с 6 процента може и да е права - ако миналат година са били 100 тази година са станали 106

Щом е баня, не е българска. Освен ако не се установи, че е била префасонирана на музей.

Кузи

Точно навреме ги откриха - преди изборите.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.