Има 1,3 млн. българи в чужбина. В момента от тях гласуват около 150 000, или малко над 10 %. Броят на фантомите в нашите избирателни списъци съответства приблизително на броя на българите в чужбина с право на глас. Ако електронното гласуване беше станало факт, това щеше да им даде възможност да упражнят вота си.

Това каза математикът проф. Михаил Константинов в студиото на бТВ. Затова той казва, че съжалява, че референдумът на практика се е провалил, защото няма да събере 50 %. Той обаче е сигурен, че електронното гласуване ще се върне рано или късно.

Анализаторът подчерта, че при вот по интернет има и подводни камъни.

"Дефектът на интернет гласуването е, че не можем да се справим с контролирания вот. На Запад му викат family voting, защото големите мюсюлмански фамилии гласуват под контрола на главата на фамилията.

Това нещо е неспасяемо. 10 г. бях представител на България в Съвета на Европа по електронно гласуване, включително и по интернет, и това се призна като нерешим проблем. И той наистина е нерешим", смята Константинов.

Той преценява, че ако има интернет гласуване, то ще бъде изкривено не непременно, но поне малко. На въпрос - ще има ли онлайн търговия с гласове, Константинов отговори категорично:

"Естествено, че ще има! Аз не говоря политически коректно, говоря точно, защото съм математик. Естествено, че ще има повече контролиран вот, но за сметка на това огромен контингент от хора ще се включи към гласуването - българите в чужбина, българите, които са в неравностойно положение в страната... 300 000 българи, които са напълно с акъла си, са вкъщи и не могат да излязат, защото са инвалиди. Младите хора, които не искат да се редят на опашки с бабите за хартийки, няма да се наредят, но сега ще гласуват."

Той включи в групата още бизнесмените и хората, които в деня на вота пътуват служебно. Константинов изчисли потенциалните допълнителни гласоподаватели на 500 000, ако се въведе интернет гласуване.

Той каза обаче, че идеята няма да мине, защото самият референдум ще пропадне и се подписва под това с двете си ръце.

Константинов смята още, че политиците малко рано са се уплашили, като не са оставили въпросите за задължителния и за мажоратирния вот в народното допитване.