Около четвърт милион държавни служители могат да се окажат без заплати, съобщиха от КНСБ. Според синдиката, парите, заложени в Бюджет 2015, няма да стигнат за нормалното функциониране на много държавни структури. В най-голяма опасност са агенции към социалното и земеделското министерство, на които са им нужни съответно 20 и 26 млн. лева.

Не по-добра е ситуацията и в образованието, където също не достигат 20 млн. Това може да спре планираното увеличение с 20 лв. на учителските заплати.

И Министерство на културата страда от липси - 19 млн. Библиотеки и театри могат да бъдат затворени.

Общо дупката в бюджета е 120 млн. лева, казват от КНСБ, и предупреждават, че без актуализация ще се наложи започването на протестни действия.

Най-неизбежна е ситуацията в държавното предприятие „Транспортно строителство и възстановяване". Там са съвсем без пари, държавата им дължи заплати още от миналата година.

"Това, което ни помага при бедствия и аварии (б.р. -„Транспортно строителство и възстановяване"), и когато има пожари, и когато бяха наводненията, има да получава някъде около 4 милиона лева от бюджета и нямат заплати дори за следващия месец. Там работят около 800 човека и средната заплата е доста ниска 500 – 600 лева”, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Вчера стана ясно, че излишъкът в бюджета е 860 млн. лева. Така че пари засега има, но явно се налага актуализация на бюджета, смятат ексепрти.