Бойкотира ли кабинетът президента е въпрос, който изникна след като преди дни в Брюксел държавният глава Росен Плевнелиев наруши пакта за ненападение и обяви, че у нас безпрецедентно властите си правят напук.

Според държавния глава от поне година правителството го постава в "най-малкото странна и необичайна ситуация". Нито един министър не го е придружавал при официалните му визити в чужбина.

От Министерския съвет не сметнаха за нужно да коментират тази изява на Плевнелиев в чужбина. И изобщо. 

Клуб Z потърси потвърждение в думите на президента и в мълчанието на екипа на премиера Пламен Орешарски. Поискахме справка от "Дондуков" 2 за това колко пъти за изминалите шест месеца поканите на Плевнелиев към министрите да се включат в държавна делегация при официални визити в чужбина са останали без уважение. Оказа се - от края на миналата година досега - три.

Как се кани министър

Когато от президентството преценят, че би било добре представител на кабинета да се включи в дадена визита, то редът изисква поканата да бъде пратена не до съответното министерство, а до Министерския съвет (МС). Кореспонденцията се води на ниво началници на кабинети - в случая от Екатерина Захариева, шедф на кабинета на Плевнелиев до Мария Дивизиева, шеф на кабинета на Орешарски.

В кореспонденцията от страна на "Дондуков" 2 се посочват предвидените за подписване или парафиране договорености по време на посещението и покана към съответния министър, в чиято компетентност влиза съответният документ.

На всеки три месеца

През последната половин до началника на кабинета на министър-председателя са изпратени три такива писма - за държавното посещение на президента във Виетнам (26 - 31 октомври 2013 г.), Китайската народна република (11 – 15 януари 2014 г.) и в Катар (10 – 12 март 2014 г.).

Изненада. Екипът на Плевнелиев не само, че не е получил официален писмен отказ. Ами не е получил никакъв. 

"В резултат на допълнителна междуинституционална комуникация", посочват от "Дондуков" 2, т.е. след разговори вече със самите министерства, на поканите за включване в делегацията за Виетнам се отзовал заместник-министърът на външните работи Ангел Величков. За КНР заминал също зам.-министър на МВнР - Тодор Чуров, както и зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров.

"В делегацията за Катар не фигурира представител на МС", заключват от президентството.

Гонитба из света

Иначе президентът и членовете на кабинета може и да не пътуват заедно, но пък пътуват до едни и същи дестинации. В Катар все пак е стъпвал български министерски крак. Малко преди Плевнелиев, в края на февруари, външният министър Кристиан Вигенин литна за Доха за срещи с  с министър-председателя и министър на вътрешните работи шейх Абдулла Ал Тани, с министъра на финансите Али Ал-Емади, както и със заместник-министъра на икономиката и търговията Султан Бин Рашид Ал-Хатер. Вигенин прие и покана за бъдеща визита на премиера Пламен Орешарски.

Кабинетът изпревари Плевнелиев и в Китай. Пламен Орешарски бе на визита там миналия септември. В работното посещение, като част от делегацията, участваха вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева и министърът на земеделието и храните Димитър Греков. 

Днес пък от пресслужбата на Министерския съвет обявиха, че премиерът ще лети и за Виетнам. Официалното посещение ще е между 6-и и 9 април.