Малко след като еврокомисарят Гюнтер Йотингер скастри здраво България заради липсата на независим енергиен регулатор и стартиралите процедури за отнемане на лицензите на енергоразпределителните компании, лидерът на БСП излезе с поредно видеообръщение към феновете и следовниците си във фейсбук. В него той преповтори опорните точки на Столетницата за ЕРП-тата: 

1. Хората се чувстват слаби пред гнета на големите фирми

Едно от нещата, които липсват в България и много хора го усещат, това е чувството за справедливост. Чувството за справедливост е накърнено и много хора се чувстват беззащитни пред произвола на големите фирми и инвеститори. Държавата трябва да сложи ред в тези отношения, каза лидерът на БСП.

2. ЕРП-тата наистина са лоши

Наскоро се запознах с одита на ДКЕВР за дейността на електроразпределителните предприятия за 2010 г. Според него в доклада става ясно, че ЧЕЗ плаща на своята компания майка за различни услуги по 4800 лв. на ден. Същото важи и за ЕВН, което на компанията майка плаща около 1700 евро всеки ден. От този доклад става ясно също, че около 3 млрд. лв. са изнесени от България за различни консултантски и други услуги, за всякаква възможна дейност чрез аутсорсинг, обясни лидерът на социалистите.

3. Държавата подкрепя само добрите инвеститори

Според соцлидера България предоставя възможност на всеки инвеститор, който спазва правилата и законите, да прави бизнес, при това добър бизнес, със солидни печалби.

Само че това означава действително да спазват всички правила и да бъдат почтени и справедливи към потребителите. Знаете, темата за ЕРП-тата, за тяхното неплащане към НЕК е една от актуалните теми в обществото и медиите. Моето и на БСП разбиране е, че българската държава трябва да покаже справедливост, категоричен е Станишев.

 „Хората очакват българската държава да гарантира спазването на законите и правилата от всички фирми и инвеститори, в това число и големи. Това е нашето дълбоко разбиране за правилния подход. Това и ще очакваме от всяка компания, която инвестира в България. Държавата ще помага и ще защитава всеки, който спазва законите. Това е честният подход”, каза още Станишев.

4. Строги сме, но справедливи

Според Станишев европейските компании е добре да знаят, че Европейският съюз е съюз, който се основава на върховенството на закона.

Това означава, че тези закони важат за всички – за големи и за малки. Това е ролята на българската държава - да гарантира тази справедливост. Убеден съм, че и Министерство на икономиката и енергетиката и ДКЕВР ще гарантират спазването на закони и ще изискват това от всеки един, в това число и големите енергоразпространителни дружества, заключи Станишев.

Вижте оригиналния пост и пълното видео: