СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – В Германия е ключът за операциите с дронове - безпилотните американски самолети. Те са както разузнавателни, така и сеещи смърт. Всички операции се осъществяват от US базата в Рамщайн, намираща се в западногерманската федерална провинция Ренания-Пфалц. Така ФРГ играе незаменима роля при войната с дроновете. Това досега бе строго пазена военна тайна.

Тя бе разбита благодарение на бившия пилот на дронове Брандън Брайънт (28 г.), участвал в убийствата от въздуха на 1626 души. Той се е съгласил да говори пред разследващи журналисти от немската обществена телевизия и от “Зюддойче цайтунг”.
В продължение на 5 години като сензорен оператор той е командвал  бордовите камери на дроновете и е определял целите на попаденията. 

До април 2011 г. Тогава пристига сводка на щатските ВВС: убитите само от неговото поделение, базирано в щата Ню Мексико, са 1626 души. Тогава  започва да го бори съвестта. Подава рапорт и напуска.

“Германия е ключовата държава при американските операции с дронове в цял свят. Те биха били невъзможни, ако не съществуваше американската ВВС база в Рамщайн. Летателните ми часове от командния пулт са над 6000, извършил съм хиляди мисии и няма случай да не съм минавал през Рамщайн, за да осъществя връзка с дрон”, споделя Брайънт

Точно в Рамщайн се намирала централната база, чрез която пилотите в САЩ можели да се свържат и да управляват дроновете в Пакистан, Йемен, Ирак и в други кризисни райони по света. Това било наложително заради огромните разстояния между САЩ и целите на операциите. Така сигналите на дроновете минавали през Германия – по сателит или кабели. На САЩ се подавала вече обработената и анализирана в Рамщайн информация.

Това ставало чрез системата DGS-4 (Distributet Ground System), което в превод е наземна разпределителна система. Звучи като термин от селското стопанство, но не е. В Рамщайн работят анализатори и висококвалифицирани техници под пагон, твърди Брайънт. Работи се 24 часа в денонощието, 365 дни в годината. В базата се анализира предаваната от дроновете жива картина, пристигаща по сателит. След това данните се сравняват с тези от банката данни на тайните служби.

“Това са хората, на чиято съвест тежи отговорността да кажат кои зли типове трябва да бъдат убити”, обяснява системата DGS пилотът на дронове Брайънт. Грешкатка при локализацията на целите за унищожение била максимум един метър. Тъй ката атакуваното поле е далеч по-обхватно, смъртта била неизбежна.

Досега от Белия дом неизменно уверяваха официален Берлин, че от американските военни бази на територията на Германия не се осъществяват операции с дронове с оръжие на борда, такива никога не са  били разрешавани.
Кой казва истината – Вашингтон или Брайънт, ще изясни специална парламентарна разследваща комисия. Тя бе сформирана вчера заранта с  цел е да разнищи шпионската афера около щатската разузнавателна служба НСА. След репортажа за дроновете, излъчен снощи и публикуван днес в “Зюддойче цайтунг”, бе обявено, че комисията ще разследва и случая с дроновете убийци. Пилотът Брайънт изрази готовност да пристигне в Берлин и да даде показания.

“След като моята страна злоупотребява с доверието на германското правителство, аз съм готов да свидетелствам. Щом моето правителство не казва истината, все някой трябва да я изрече”, заяви бившият пилот на дронове.