СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – В Афганистан е убита най-известната германска фоторепортерка Аня Нидрингхаус (48 г.) работеща в момента за Асошиейтед прес, съобщи днес говорител на Външно в Берлин.

Освен да борави с фототехника, тя е и майстор на перото. Носителка е на наградата “Пулицър” за 2005 г., на “Златно перо” през 2008 г. и на редица други високи отличия.

Аня Нидрингхаус получава награда за фотография в Хамбург през 2008 г.

“Целият ми живот минава на бойното поле. Там се чувствам като риба във вода”, заяви наскоро Нидрингхаус. 

Тя пое към Афганистан за отразяване на президенските избори и обстановката преди тях. Вотът е на 6 април.

По време на трагичния инцидент групата чужди журналисти се е намирала в конвоирана полицейска кола в провинция Хост в Източен Афганистан. Огън е открил полицай с дългогодишна служба. Предполага се, че всъщност той е бил прикрит талибан. Преди да стреля на месо, е изкрещял “Аллах е велик”. Аня Нидрингхаус е загинала на място. Тежко ранена е била нейна канадска колежка.

Атентаторът е бил задържан на местопрестъплението.

“Посолството ни в Кабул е в контакт с местните власти. Правим всичко възможно за изясняване на обсотятелствата около атентата”, заяви говорителят на външно министерство в Берлин.

Явно, намираща се под полицейска охрана, Аня е притъпила бдителността си. Приживе тя твърдеше: “Естествено, че когато си на война, страхът е нещо нормално. Страхът е твоята естествена защита. Който казва, че не се бои, той не казва истината.”

На президенския вот на 5 април ще се избира наследник на сегашния държавен глава Хамид Карзай, който няма право на още един мандат. Изборите се смятат за ключови – от изхода им ще стане ясно накъде ще тръгне Афганистан. В края на годината се очаква чуждестранният военен контингент да напусне страната.

Повечето международни наблюдатели напуснаха Кабул, след като на 20 март бе извършен атентат срещу хотела им “Серена”, макар че той бе превърнат в крепост.

От 2002 г. в размирната страна бяха убити 19 журналисти.

От международната организация “Репортери без граници” вчера призоваха властите в Афганистан да направят всичко възможно, за да гарантират сигурността на кореспондентите и фоторепортерите по време на изборите. Убийството на Нидрингхаус било красноречиво доказагелство колко опасна за журналисти е страната.