Съкращаване на чиновнически апарат или назначаване на партийния актив?

Този въпрос постави Коалиция "За да остане природа в България", част от международната екозащитна организация WWF. Въпросът е в следствие на масови уволнения е Министерство на околната среда и водите (МОСВ), информация за каквито от WWF имат. Според еколозите, само в рамките на няколко дни, от ведомството са били освободени между 30 и 50 експерти, които работят по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС).

Всичките ни опити до момента да потвърдим информацията, както и да чуем мотивите на МОСВ, ако е вярна, са безуспешни. Министър Искра Михайлова не отговаря на мобилния си телефон, а началничката на отдел "Връзки с обществеността и протокол" Икмал Джомова настоя да изпратим e-mail с въпроси. Отговор на които все още чакаме.

Според сигнала на природозащитниците, от края на миналата седмица  досега от ведомството са били освободени около 40 души на различни позиции. Масовият мотив за освобождаването бил "преструктуриране".

"Става въпрос са сливане на звената - за предварителен контрол и управляващият орган. Половината експерти разработват рамките на самите проекти по ОПОС, а другата половина ги контролират", обясни Стефан Аврамов от Българска фондация "Биоразнообразие".  

По думите му с планираното отдавна сливане на звената трябвало да бъдат освободени 10 души. Вместо това били уволнени с 30 повече. В същото време и назначени и преназначени нови десетина. 

"Според нас става въпрос за овладяване на ключови позиции на ниво вземане на решения. За да се усвоят едни пари", посочи още Аврамов и припомни за скорощните чистки на директори на регионалните инспекции по околната среда и на уволненията на шефове на национални паркове. 

В становище на коалицията пък се казва: 

"Коалицията "За да остане природа в България" категорично не приема становището, че всички съкратени са "калинки" от предишния кабинет, които трябва да бъдат заменени с "истински експерти". В случай, че уволнените бъдат заменени с активисти на управляващите партии по познатия ни досега тертип, природозащитниците ще сезират Европейската комисия и ще поискат тя да не отблокира Оперативна програма "Околна среда" въпреки всички тежки последствия, което това ще има за страната".

Припомняме, че през лятото на миналата година със заповед на министър Михайлова бяха отстранени директорите на 16 екоинспекции в страната, началниците на 4-те басейнови дирекции и на 3-те национални парка.