БРЮКСЕЛ—Европейската комисия заяви днес, че няма намерение да спира еврофондовете за България, въпреки че Европейският парламент й препоръча това в незаконодателен доклад вчера.

Той се позова на продължаващата корупция в България според последния от редовните доклади по механизма зъ сътрудничество и проверка,  с който Комисията наблюдава правосъдието и вътрешните работи у нас.


„Механизмът за сътрудничество и проверка не е пряко свързан с изразходването на европейските фондове и не можем да предприемем действия,“ каза Алгирдас Шемета, европейски комисар по данъците, митниците, статистиката, одита и борбата с измамите.

По-рано през деня вицепремиерът Зинаида Златанова припомни, че резолюцията на парламента, която е част от процедурата на освобождаване на Комисията от отговорност по изразходването на европейския бюджет за 2012 година, съдържа множество препоръки, които не пораждат правни задължения.

„За мене не е изненада, че това се случва точно в този предизборен момент. Няма да се изненадам също, ако черновата на тази препоръка е писана в София за съжаление,“ коментира Златанова.

„Нито са спирани фондове за България, нито има в момента спрени. Обратното – правителството успя да спаси стотици милиони евро в края на миналата година“. 

Златанова представя България на европейска среща на върха по проблемите на ромите в Брюксел днес. Тя отчита как отделните държави-членки и ЕС прилагат стратегиите си интеграция на 12-те милиона роми в съюза.