Без интровертност на духа, без пълен конфиденс, но с нова порция озадачаващи езикови прозрения ни заля министърката на спорта Мариана Георгиева, докато оборваше пред bTV по думите й „безсрамните обвинение на законодателя Ивелина Василева“. Депутатката от ГЕРБ нападна по-рано Георгиева, че основните средства за спортни съоръжения за т.нар. масов спорт отиват към малки общини, в които кметовете са основно от ДПС.

Според Ивелина Василева по програмата за растеж и развитие на регионите, за спортното ведомство има отпуснати 20 млн. лв. Тези пари са разпределени непрозрачно и избирателно към места, в които превес има ДПС, Те отиват за изграждането на закрити плувни басейни, футболни игрища и площадки в места с 100-итина жители, твърди Василева.

Ествествената инфраструктура на понятието "масов спорт"

Преди да се впусне в пламенни обяснения, в които стана ясно, че „г-жа Василева има мисия да нададе глас за подмяна на политиките в името на предизборното кресчендо на ГЕРБ“, „държавният ресурс не бива да се партизира, а да бъде насочен в единствената негова валенция – политиката за хората“ и че „далавера“ е лексема в режима „език мой, враг мой“, професор Георгиева обеща да не говори за „интровертност на духа, а да съобщава факти.“ „Самооценката не ми е претенция“, съобщи още тя в началото на изложението си.

Според спортната министърка „воят“ на Ивелина Василева няма основания. Всъщност основната част от парите за масов спорт – 43%, отивали за общини на ГЕРБ, 33% били за общини с кметове от БСП, а 21% за ДПС. 43 не е ли повече от 21%, показа Георгиева и аритметични способности. Тя обаче призна, че при 20-те милиона за спортни площадки разположението е следното: ДПС– 46%, ГЕРБ – 23% и БСП – 21%.

„Ние сме част от кабинета, това е инвестиционна политика. Ивелина Василева даде пример с Гоце Делчев и спортната зала – това е община на БСП, не на ДПС, срещу което беше нейният вой”, каза Георгиева.Тя попита „защо се притеснявате от инвестиции в спортни съоръжения в малките населени места”. „Спортните съоръжения са в цялата карта на страната. Това е естествената инфраструктура на понятието „масов спорт“, разясни тя.

ГЕРБ нивелира всичко през аршина на далаверата

„Г-жа Василева се притеснява за село Гулийка. Село Гулийка е част от България, там живеят български граждани“, започна Георгиева обяснението си за един от примерите на Василева, че в населено място с 126 души се дават 60 хил. лв. за спортно съоръжение. Министърката разясни, че е направила справка в сайта на НСИ. От 126 души на възраст до 39 години били 70 от тях.

„Защо да не спортуват 39-годишните. Това е масов спорт“, възмути се професорката по философия на езика. „По силата на какви параметри гражданите в малките населени места нямат право да спортуват“, продължи тя да се вълнува и отрече политика, която „сегрегира“ по думите й селата.

От малките населени места често излизал по някой голям спортист. А ако от с. Гулийка дойде следващият Бербатов, предположи Георгиева. Тя обори намеците, че на жителите на селото се падат по 500 лева, ако се изчислят парите за съоръжението. „След като държавата е била сляпа 25 години за малките населени места и не е направила инвестиция и за 5 лева, за 25 години демокрация с натрупванията, с лихвите и 500 лева са малко“, впусна се тя в изчисления.

Георгиева показа и няколко графики, за да илюстрира колко много пари дава за масов спорт кабинетът „Орешарски“. След като разясни илюстративния материал компетентно и отбеляза, че на ДПС „чертата е най-къса“, министърката обяви и крайната сметка. Кабинетът „Орешарски“ е дал 7 пъти повече пари от управлението на Бойко Борисов. 118 млн. лв. са дали от ГЕРБ за четири години управление срещу 112 млн. лв. за сегашното правителство за 10 месеца, обяви тя.

„ГЕРБ водеше политика за спорта като тя минаваше през хората като трансмисии, не като бенефициенти на политика“, разясни Георгиева същността на спортната политика на предишните управляващи. „Политиката на ГЕРБ разполага управляващата си визия в орбитата на далаверата и съответно нивелира всичко през този аршин“, контраатакува министърката, която според собствените й думи е на поста с „подчертаната подкрепа на ДПС“.

Карл Велики говори с конете си на немски, министърката със спортистите – на книжовен език

Мариана Георгиева разясни и някои особености на речевия си стил. Тя се възпротиви на определението „наукообразност“. Тя говорела с научни термини и на научен стил. Наукообразното говорене било паратеритория, „изясни“ нещата специалистката. „Аз като професор не мога да избягам от научния стил“, допълни характеристиката на речта си Георгиева, която често е иронизирана, заради начина си на изразяване и склонността си към високопарни чуждици, употребени в спорен контекст.

Професорката хвърли светлина и върху още една любопитна подробност – със спортистите тя говори на книжовен език като използва богатството му. Стана ясно и че Георгиева не е точно спортна натура – „малко фитнес, но не много“ изчерпва физическата й активност. „Дано това не хвърли сянка върху усилията ми“, притесни се тя и забрави да спомене нещо за „пълния конфиденс“.