"Изкуството да бъдеш лидер: личната дипломация на президента" - така се нарича изложбата на бившия щатски президент Джорд Буш-младши, която се открива в Далас. Експозицията от 24 живописни портрета на световни лидери, рисувани от самия Буш, е наредена в президентската библиотека, носеща неговото име.

Художникът Джордж Буш отбелязва изрично, че е нарисувал не само политици, а и важни личности, с които се е срещал по важни глобални дела. Никой от нарисуваните още не е видял своя портрет, но се знае, че сред картините има такива на руския президент Владимир Путин, на британския експремиер Тони Блеър и на Далай Лама. 

Вернисажът в президентската библиотека в Далас ще бъде отразен от телевизия NBC в сутрешното й шоу. По време на репортажа от изложбата ще бъде излъчено и интервю с автора на репортерката Джена Хейджър, която се пада негова дъщеря и работи именно за NBC.

"Мисля, че реакцията (на изрисуваните, бел. ред.) ще бъде: Уау! Буш стана художник! Надявам се, че ще приемат този дух на дружба, който се опитах да изобразя. Аз се възхищавам от тях като лидери и се опитах да направя така, че да видят как се отнасям към тях", каза Джордж Буш в анонс на интервюто.

"Портрет на моето куче".Буш-младши се увлякъл от живописта след сдаването на президентския пост на Барак Обама през 2009 г. Освен портрети, той предпочита да рисува също животни, натюрморти и автопортрети. През февруари миналата година нагъл хакер разби електронната му поща и в мрежата изтекоха няколко фотографии на негови картини - тексаски пейзажи, портрет на неговото куче и автопортрет в банята."Автопортрет в банята" Експрезидентът даже вземал уроци по рисуване. "В това тяло е заключен един Рембранд. Вашата задача е да го откриете", казал той на своя учител още в самото начало.

"Аз много сериозно се отнасям към заниманията си с живопис, те промениха коренно живота ми. Живописта дава възможност за творчество и себеизразяване и това ми харесва", казва бившият държавен глава, който подписва картините си не с име, а с цифрата 43.

Тв водещият Джей Лено, издокаран от Джордж У. Буш.