Крим може да се превърне в сериозна конкуренция на Сочи за привличане на туристи, пише Нюзру.

Нещо повече- новоприсъединеният към Русия полуостров и курортът, където се състоя зимната олимпиада, могат да се окажат в истинска война помежду си.

Тази година Крим се надява да бие рекорда си от миналата година, когато там са дошли 6 милиона туристи. Това заяви на форум в град Екатеринбург Елена Юрченко - министърката на туризма на Автономна република Крим. Сезонът там започва на 1 май. "Не вярвайте на слуховете, че почивката в Крим не е безопасна. Не вярвайте на твърденията, че по улиците се движат танкове", каза Юрченко.

Властите в Крим очакват сега масов приток от жители на Русия, към която полуостровът бе присъединен. Преди седмица премиерът Дмитрий Медведев нареди на авиокомпаниитя да намалят цените набилетите до Крим и той да стане по-евтина дестинация от България, Турция и Гърция. Редица руски депутати обещаха, че тази година ще етуват на полуострова и така ще дадат пример на своите съпартийци.

Крим обаче може да има сериозен съперник в борбата за туристи в лицетонаСочи, допълва Нюзру.

Летният сезон в Сочи започва по-късно от тозив Крим - на 17 май. Откриването в последната олимпийска столица обаче ще бъде доста по пищно.

Сезонът в черноморския курорт ще бъде открит с Голямата платноходнарегата. Тя ще сатртира в българското пристанище Варна на 4 май и ще завърши две седмици по-късно в Новоросийск. От 15 до 18 май обаче платноходките ще бъдат в пристанище Сочи. Освен това на територията на Олимпийския парк вече бе открит първият в странататематиченразвлекателен парк, който веднага бе наречен "руският Дисниленд".