Турските интернет доставчици възстановиха достъпа до микроблогинг платформата Twitter, след решение на Конституционния съд. Съобщението е от кабинета на премиера Реджеп Ердоган, предаде Ройтерс. Според съда ограничителните мерки срещу използването на сайта са в противоречие със свободата на словото в интернет.

Достъпът до Twitter беше блокиран на 21 март в навечерието на местните избори, за да спре потока на изтеклите записи на подслушвани висши длъжностни лица, което накара Ердоган да каже, че ще "изкорени" социалната мрежа.

В турския държавен вестник в четвъртък сутринта беше публикувано решението на Конституционния, според което правителството е длъжно да прекрати натиска върху доставчиците на интернет услуги и да се възстанови достъпа до сайта.

Решението на Ердоган да ограничи използването на Twitter беше посрещнато с широко международно осъждане . Сайтът за видеосподеляне YouTube обаче остава блокиран. След решението на съда , президентът Абдуллах Гюл, който се обяви против забраните, каза, че и двата сайта трябва да могат да се използват свободно от потребителите. От централата на Twitter в Сан Франциско приветстваха изказването му.

Минути след вдигането на забраната, потребители на микроблогинг платформата, наводниха интернет пространството с послания, младеж публикува в профила си "Добре дошла отново в Twitter, Турция". Други потребители във вътрешността на страната се оплакват, че все още не могат да влязат в сайта.