Над 3000 жители на британската столица са потърсили спешна помощ заради гъстия облак смог, който обгърна града. Лондон е обвит изключително гъст смог от средата на миналата седмица. Според експерти е най-плътния от половин век насам.

Причината е много фин пясък, пренесен чрез вятъра от пустинята Сахара, съобщават ИТАР-ТАСС и АФП. Замърсяването на въздуха е по-високо и заради емисиите от промишлени предприятия на континента, нахлули в някои райони от  Англия и Шотландия.

"Тази седмица регистрирахме значително увеличение на броя на обажданията. Постоянно се обръщат към нас хора с респираторни и сърдечно-съдови заболявания. Оплакват се от проблеми с дишането и влошаване на здравето", казва зам.-директорът на службата за бърза помощ в Лондон Фенела Ригли. 

С 14% са се увеличили сигналите към спешната помощ след появата на облака. Властите призовават британските гражани да се обръщат към спешната помощ ако са наистина в тежко състояние, а останалите – да потърсят личния си лекар. Лекарите съветват хората да избягват физическа активност на открито.

Медицинските съвети послуша и британският премиер Дейвид Камерън, който вчера се отказа от традиционния си джогинг в близкия до лондонската му резиденция Сейнт Джеймс Парк. Според метеорологичните прогнози, днес замърсените въздушни маси трябва да се насочат на север и облакът да се разсее.

Дейвид Камерън беше подложен на изключително остри критики от страна на Европейската комисия, която го обвини, че не е успял да се справи със ситуацията около големия смог, който покри някои части на страната като „природен климатичен феномен”, пише вестник The Guardian.

Камерън предупреди хората да вземат под внимание прогнозите и предупрежденията на британската метеорологична служба и експертите по обществено здраве.