Независимият кандидат за евродепутат - бившият председател на съвета на директорите на Българската фондова борса Виктор Папазов, атакува текст, приет от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Според Папазов със свое решение за това как да изглежда списъкът с избирателите, които подкрепят даден независим кандидат, ЦИК е допуснала неправомерно събиране на лични данни.

Става въпрос за приложение номер 70 от решение номер 29 на ЦИК. То урежда реквизитите за подписката. Освен стандартните три имена, ЕГН, постоянен адрес и подпис на подкрепящия кандидатурата, в образеца е записано, че се изисква и номер на лична карта или на паспорт. 

"В Чл. 367 от Изборния кодекс, който регулира този процес, се казва, че избирателят - български гражданин, който подкрепя независим кандидат, посочва само имената и единния си граждански номер. Други данни като личен номер, номер на личната карта или паспорта и т. н. се изискват само за гражданите на друга държава - членка на ЕС, които имат статут на пребиваване в България", посочват обаче от пресофиса на финансиста кандидат за член на Европарламента.

Това в действителност е така, но в ИК никъде не се посочва, че подписките за български граждани и за такива на ЕС трябва да са отделни.

Според Папазов ЦИК обаче "си е позволила да тълкува неправилно Изборния кодекс, с което въвежда в заблуждение независимите кандидати".

"Жалбата на кандидата е окомплектована от комисията и препратена към Върховния административен съд", коментира говорителят на ЦИК Александър Андреев.