Няма да искаме засега помощ и разполагане на допълнителни части на НАТО в България. Това заяви пред БНТ външният министър Кристиан Вигенин, който участва в срещата на Алианса, провела се в Брюксел във вторник и сряда. В сряда вечерта президентът Росен Плевнелиев заяви в белгийската столица, че ще апелира за увеличаване на присъствието на НАТО в България.

Според Вигенин на този етап не се предвижда наше участие в части или формирования на НАТО, като например в поискания от Полша допълнителен контингент от 10 000 войници.

Това са субективни оценки на Полша, на този етап от нас не се иска нищо допълнително, коментира Вигенин.

НАТО изпрати разузнавателни самолети Ауакс в Румъния, те покриват и България. Организацията винаги е готова да представи помощ, но в този момент не става въпрос за увеличение на присъствието й у нас, каза външният министър.

Според Вигенин ако се върви към санкции за Русия, трябва внимателно да се прецени техния обхват за да не навредят повече на ЕС, отколкото на Русия.

Смятам, че преминаване към трето равнище на санкции не е необходимо. Бяха дадени положителни сигнали от страна на Русия, предстои да видим дали ще бъдат изтеглени войските по границата с Украйна. Не е премината линията, която предвижда ЕС да се събере и да обмисли налагането на санкции. Като например, Русия да навлезе в Украйна.

Министърът потвърди, че България е взела мерки за улесняване на визовия режим с Русия.

В рамките на визовия кодекс на ЕС имаме възможности да правим облекчения. Става дума за безплатни визи, за дългосрочни визи за хора, които са посещавали България. Но това не е нищо извънредно, такива мерки бяха взети и за гражданите на Турция и Украйна. Не искаме да наказваме руснаците, това е начин да засилим връзката между ЕС и руските граждани. Приложили сме ограничителните мерки за някои лица, които въведе ЕС, поясни Вигенин.