На 9 септември БСП-Кърджали ще започне да събира подписка за иницииране на местене референдум за отделяне на града в самостоятелна община. Това каза пред Клуб Z Георги Кючуков, лидер на местната структура.

"9 септември за нас винаги е символична дата. В случая обаче има още един символ - на 9 септември 2013 г. бе открит прохода "Маказа", обясни Кючуков.

Идеята на референдума е от сегашната община да се обособят две - Кърджали-град и Кърджали-селска община, в която да влязат околните села. По този начин градът няма да бъде бастион на ДПС. Според Кючуков движението е трета политическа сила в самия град, но е първа в общината заради гласовете от селата.

Инициатива за такъв референдум бе дебатирана и в общинския съвет. Тя обаче бе отхвърлена от мнозинството на ДПС. Инициативата бе подкрепена и от общински съветници от ГЕРБ.

Сега обаче герберите са скептично настроени към референдума. Пред Клуб Z Цвета Караянчева, която депутат от ГЕРБ и е от Кърджали обясни, че този референдум само ще консолидира електората на ДПС.

"В град Кърджали има 40 000 избиратели. От тях само 3 хил. гласуват за ДПС. С гласовете на околните села избирателите на движението стават 18 хил", поясни Караянчева.

И изтъкна, че когато кампанията се етнизира от останалите партии дори турци, които не гласуват за ДПС се активизират и гласовете за движението стигат до 25 хил. Според Караянчева по-важното е всички партии, освен ДПС, да убедят избирателите да ги подкрепят и движението да няма мнозинство в общинския съвет. Тя смята, че има още една причина за това, че БСП започва подписката за референдума на 9 септември. А именно - да съвпадне тя с предизборната кампания, защото социалистите нямат други послания.

"Хората в Кърджали са на различно мнение. Те много добре знаят какво искаме ние", убеден е обаче Кючуков.