Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Руската държава "трябва да е била замесена" в отравянето през 2006 г. на бившия агент на КГБ Александър Литвиненко.

Тези изводи е представил пред Висшия съд в Лондон Ричард Хоруел, предаде Ройтерс. Той е представител на следствието за смъртта на беглеца.

Литвиненко е отровен с радиоактивен изотоп, което е "ядрена атака на улицата в Лондон", се казва още в заключенията на Хоруел.

Бившият агент почина през ноември 2006 г. в Лондон, където живееше след бягството си от Русия шест години по-рано. Той умря няколко седмици, след като пи в лондонския хотел "Милениум" чай, в който бе сипан полоний-210. От болничното легло Литвиненко обвини за отравянето си руския президент Владимир Путин. Кремъл и досега отрича връзка със случая.

"Доказателствата сочат, че единственото правдоподобно обяснение е, че по един или друг начин руската държава е била замесена в убийството на Литвиненко", заявил Хоруел в заключение пред съд.

Великобритания обвинява за престъплението Дмитрий Ковтун и Андрей Луговой. Последният също е ил агент на КГБ, а днес е депутат в Думата. Според Лондон двамата са извършили отравянето. Двамата отричат, а Русия отказва да ги екстрадира.

Следи от полоний бяха открити на няколко места в Лондон, които Ковтун и Луговой са посетили. Сред тях са офиси, хотели, самолети и дори стадион "Емирейтс", където играе футболният клуб "Арсенал".

"Колкото и държавни отличия Путин да е закачил на гърдите на Луговой за служба на майката родина... колкото и пъти Ковтун да е обещавал да разнебити това разследване, Луговой и Ковтун нямат разумен отговор на научните доказателства и за следите от полоний, които са оставили след себе си", казал Хоруел.

Той добавил, че нито един от двамата не е имал лични мотиви за ликвидирането на Литвиненко и че двамата са най-обикновени убийци.

"Не може да има съмнение, че руската държава е имала доста причини да иска Литвиненко не само да пострада, но и смъртта му", добавил представителят на следствието.

И изтъкнал, че използването на изключително отровния изотоп на полония би могло да бъде опасно за лондончани.

Ключови думи

Коментари

Разбира се

Кой се е съмнявал, че тая отрепка ще остане ненаказана. Браво Русия!

тука е така

Някак си звучи познати на Георги Марков,Русия - Георги Марков,Литвинено-Русия.Нещо все съвпадения се случват при тия комунисти мили!!!!

ал

Нищо не доказват, обаче .. пропагандата действа.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.