Гръцкият премиер Алексис Ципрас призова през август да се проведе извънреден конгрес на оглавяваната от него радикална лява партия СИРИЗА, предаде Ройтерс.

Целта е преодоляване на разцеплението, предизвикано от крайно лявата фракция. Според Ципрас, ако разбунтувалите се привърженици на Лява платформа искат още по-бързо решение, той е готов да проведе партиен референдум още тази неделя.

Премиерът говори на среща с Централния комитет (ЦК) на СИРИЗА. Там се обсъждаше стратегията на управляващата партия, след като Ципрас бе принуден да приеме тежки условия на кредиторите на страната, за да предотврати фалита й.

"Не можем да продължаваме да сме зависими от подкрепата на опозицията", заяви Ципрас пред съпартийците си. Ако не успее да овладее бунта в партията си, той рискува да хвърли страната в политическа криза, да провали едва започналите преговори с кредиторите и да фалира икономиката.

"В момента има две конкуриращи се стратегии в партията. Едната иска Гърция в еврозоната, а другата работи за излизане от нея", каза правителствената говорителка Олга Геровасили при пристигането за заседанието на 200-те членове на ръководството. "На правителствено ниво обаче не може да има две стратегии", допълни тя.

Лява платформа настоява СИРИЗА да прекрати преговорите и партийната линия да се определи на редовен конгрес. На него привържениците на радикалната линия ще имат предимство.

Ципрас е за извънреден конгрес, на който да вкара нови членове на партията и да се възползва от широката обществена подкрепа, за да победи крайно левия лагер. В интервю в сряда премиерът заяви, че извънреден конгрес може да има в началото на септември и дори, че може да се окаже принуден да поиска предсрочни избори, ако изгуби мнозинството си в парламента.

Сценарият с референдум изглежда най-невероятен, отбелязва Ройтерс. Още повече, не е ясно как точно ще бъде формулиран въпросът, на който да отговарят партийните членове.

Ключовата датата и за двете страни във вътрешнопартийния конфликт е 20 август. Тогава Гърция трябва да върне заем за милиарди евро на ЕЦБ и правителството се опитва да постигне сделка с кредиторите преди това.