Червеният депутат Страхил Ангелов е на път да се запомни, освен като най-големия фен на Башар Асад в България, и с демонстрации на дебелашко остроумие. 

„В Турция в момента има около милион души, които не са само от Сирия. Те идват и от други части на света. Когато влязат тук още 50 000 са напълно достатъчни, за да остане проблемът с инвитрото на заден план”, изцепи се Ангелов от парламентарната трибуна.

"Прозрението" си той направи по време на разгорещени над 3-часови дебати в пленарна зала дали да се прави анкетна комисия, която да разследва изграждането на ограда по границата с Турция. Стената беше издигната, за да спре притока на нелегални имигранти към страната ни по време на сирийската бежанска криза. 

С изцепката си за инвитрото Страхил Ангелов засегна въпрос, болезнен за огромен брой български семейства с репродуктивни проблеми. Те са 145 хил. според статистиката. Средно по 5 години отнема на зачеването на дете инвитро, говорят още данните.

В българския парламент става неприятна традиция да се "остроумничи" по темата. По времето на 39-ия парламент през 2008 г. грандиозен скандал се разрази след подхвърлена реплика на депутат в здравната комисия към Ана Зашева от "Зачатие":

"Дайте да ви направя едно инвиво (на живо) като не можете инвитро".

Членовете на комисията дълго се правиха на ни чул, ни видял, никой не се призна за виновен. От комисията благоволиха да се извинят колективно и половинчато чак след силната обществена реакция.Остава под въпрос с какво толкова методът "инвитро" нездраво вълнува българските парламентаристи.

Депутатът Страхил Ангелов е самобитен талант. Наскоро обяви подкрепата си за закона "Чисти ръце" на "България без цензура".

"Цялостно ми допада законът - да се провери откъде тези хора са забогатели, как попадат във властта и забогатяват, щото аз обеднях", аргументира се той.

Ангелов се прочу най-вече с "частната" си визита в Сирия и срещите си с Башар Асад, на които му заствидетелствал подкрепата си. За инициативата си Ангелов обясни, че не е "лешояд" и още: "Не съжалявам, че отидох.  Защото екстремизмът и подкрепата за ислямизма спадат вече в цяла Европа и цял свят и всеки заклеймява това явление. Ние сме винаги на опашката. В политиката не се горят всички мостове."