Данъчните посегнаха и на виртуалните ни пари. И това не е първоаприлска шега.

Доходите на физически лица от продажба или замяна на виртуалната валута биткойн се декларират с годишната данъчна декларация и върху тях се дължи данък от 10% върху общата годишна данъчна основа. Това съобщиха от НАП месец преди да изтече срокът за деклариране на доходите, придобити през 2013 г.

"Става дума за сделки, от които е реализирана печалба не само с биткойн, но и с всички виртуални валути", поясни пред Клуб Z говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Според приходната агенция, за целите на данъчното облагане, доходите от продажба на валутата биткойн се третират като доходи от продажба на финансов актив. В този случай облагаемият доход и данъчната основа е сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка конкретна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, определени за всяка конкретна сделка. Реализираната печалба или загуба се определя, като продажната цена се намалява с цената на придобиване на финансовия актив, гласят обясненията.

Указанията на НАП са, че доходите от сделки с виртуални валути трябва да се декларират в Таблица 5 от Приложение № 5 на годишната данъчна декларация. Но ведомството разчита на съвестта на гражданите да обявят колко са спечелили от сделки с виртуалната валута, защото законът не предвижда към данъчния формуляр да се прилагат специални документи, доказващи реализирания доход. Така че на пръв поглед всеки може да скрие доходите от продажба на биткойни.

Въпросът е как данъчните ще разберат за тях, след като сделките а и самите потребители са криптирани и поне на теория, непроследими?

"Има ли начин да се открият такива сделки? Има. Труден ли е? Да", казва Росен Бъчваров.

"При една ревизия винаги могат да се проследят финансовите потоци, защото все някога при сделките се е стигало до осребряване", обяснява той.

Виртуалните валути се използват за плащане на стоки и услуги при хиляди онлайн и наземни търговци. Покупката им става през интернет чрез реални пари, но ако инвестирате сериозно в електроника, може да ги генерирате и сам. Но заради бавното им създаване стават предмет и на валутни сделки, от които може да се спечели.

Биткойнът е най-популярната виртуална валута. Създадена е през 2008 г. През 2013 г. цената й поскъпна със 7600%, след като разплащанията с нея добиха популярност и все повече спекулативни инвеститори се насочиха към виртуалните пари. В момента един биткойн струва около $ 500, но в края на 2013 г. цената му надвишаваше $ 1200.

От НАП напомнят още, че срокът за подаване на годишните декларации за облагане на доходите на физическите лица, придобити през 2013 г., изтича на 30 април. В същият срок трябва да се плати и дължимия данък за довнасяне. Образец на декларация с баркод клиентите на НАП могат да изтеглят от интернет страницата на агенцията. 

Годишната данъчна декларация може да се подаде по пощата или на място в някои пощенски станции, където ще се издава входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП, както и по електронен път, подписана с електронен подпис.