На 5 стълба почива докладът на МВР за противодействие на битовата престъпност. Документът бе внесен в Министерския съвет днес от министър Цветлин Йовчев.

Целта на плана е да се пребори с регистрираните за 2013 година 120 000 битови престъпления, но самият министър призна, че има и висока латентност, т.е. - неизвестно в колко още случаи жертвите не са подали жалба в полицията.

Първа е програмата за превенция, която включва наблюдение и контрол над криминалния контингент, както и на рисковите групи, които са склонни да извършват престъпления.

Странно е, ако това чак сега се открива като способ. Втората подточка от засяга т.нар. намаляване на риска, като за целта ще се открие нова дирекция в рамките на Главна дирекция „Криминална полиция“.

Вторият стълб на новата концепция е ефективното сътрудничество с гражданското общество. Според Йовчев, то минава първо през по-ефективна организация и управление в самото министерство, заложени в новия Закон за МВР, след като са взети предвид най-добрите практики и чужди модели. Като подточка е активното взаимодействие с частни охранителни фирми, застрахователните компании и органите на местната власт.

Това е нещо, което всяка власт в МВР повтаря. Вицепремиерът обаче подчерта, че това не означава съвместни „бригади“ между момчета с бухалки и полицаи, а обмен на информация за откраднати МПС, застрахователни измами и т.н.

Трета е познатата програма за изпращане на хора, ангажирани по временната заетост, да охраняват рискови квартали и отдалечени места, за които полицаи не достигат.

Т.е. - да му мисли Министерството на труда и социалната политика откъде ще намери бюджет.

Четвъртата програма, която самият министър окачестви като най-трудна и времеемка, е за интегритет на служителите към МВР.

Трябва да има създаване на такава организационна култура, която да гарантира, че служителите ще бъдет лоялни към Конституцията и законите и ще бъдат съпричастни към целите на МВР.“  

Повишаване на компетентността на самите служители, правила за кариерно развитие и подобряването на „чуваемостта“ по хоризонтала и вертикала, са сред набелязаните мерки.

Всъщност служителите винаги са били пращани на т. нар. реподбор по всяко време по преценка на шефа им, което включваше и тестове за лоялност.

Петата цел на министерството е най-общо формулирана като повишаване на доверието на гражданите в МВР.

Прозрачност, публичност, отчетност, съпричастност към проблемите на хората“, изреди приоритетите си Йовчев.