Успехът на кюрдите срещу „Ислямска държава“ (ИД) може да окуражи привържениците на идеята за независима кюрдска държава на територия върху части от Ирак, Сирия и Турция, пише в анализ на списание Time.

Когато миналия уикенд кюрдските сили напреднаха в сраженията си срещу ИД, те бяха атакувани, но не от ислямистите, а от... турски изтребители.

„Те бяха тръгнали към Киркук и Синджар, за да се бият срещу ИД“, казва говорител на ПКК. Кюрдската работническа партия е сепаратистка група, която е сред противниците на „Ислямска държава“ на територията на Ирак и Сирия. Сега обаче те бяха нападнати от Турция.

Миналата седмица турското правителство обяви, че се присъединява във войната срещу ИД. От тогава в Турция са арестувани над 1000 души, а над Сирия и Ирак бяха извършени серия от въздушна рейдове. Но повечето от тези арести и бомбардировки всъщност удариха кюрдски и крайнолеви групи, но не и „Ислямска държава“.

Кюрдски представители казват, че Турция в момента пречи, а не помага на войната срещу ислямистите. „Повечето от атакуваните сили се приготвяха да се бият срещу ИД“, казва говорител на ПКК.

Кюрдите са етническо малцинство, което живее в части на Сирия, Ирак, Турция и Иран. Те са преследвани от десетилетия – от турската политика за потискане и забрана на езика им до химическите оръжия, които Саддам Хюсеин използва срещу кюрдски общности. Лидерите на редица различни партии и бунтовнически групи отдавна се борят за независима кюрдска държава със своя територия и водят сражения срещу съответните правителства.

От десетилетия Турция атакува ПКК и водената от партията партизанска война за независимост на кюрдските територии от Анкара, но в последните две години двете страни постигнаха примирие и водеха преговори. В последните дни обаче Турция арестува стотици кюрдски активисти и политици и удари ПКК с над 450 въздушни атаки, според лидерите на партията. Турското правителство не е обявило официално нито броя на въздушните удари, нито какви са били целите.

Хошанг Вазири, политически анализатор от Ебрил, казва, че успехите на кюрдите в завземането на сирийски територии близо до турската граница и повишената им политическа легитимност в очите на Запада, ги превърнаха в по-голяма заплаха за Турция, отколкото „Ислямска държава“. „Страхът на турската държава се появи след победата на кюрдите над ИД в Тел Абиад“.

В началото на годината сирийските погранични територии бяха контролирани от различни групировки – кюрди, ИД и други бунтовнически фракции. В последните месеци обаче кюрдските сили напреднаха на запад след като си възвърнаха граничния град Кобане. Те превзеха редица ключови области по границата и съединиха контролираните от тях територии. Сега сирийските кюрди упражняват полу-независимо управление в пограничните райони.

Повечето от тези територии бяха превзети и с помощта на въздушните удари на САЩ. Успехът на сирийските кюрди, за който помогнаха и сънародниците им от Турция и Ирак, повиши както международната им роля, така и тяхното самочувствие. Кюрдските групировки са приемани за най-ефективните сухопътни войски в битката срещу ИД, докато в същото време добре оборудваната турска армия бездейства от другата страна на границата. Турция дори често е обвинявана, че помага на „Ислямска държава“ като позволява на групировката да се придвижва свободно в граничните райони и да набира нови бойци.

"Образът на кюрдите на запад като надежден съюзник ужасява Турция“, казва Вазири. „И преди да е станало късно, Турция поведе своята война – не срещу ИД, а срещу ПКК“.

Турция се опитва да приравнява ИД с ПКК като ги обрисува с една дума – терористи.

„Как можете да наречете една терористична организация по-добра от друга, само защото се бие с ИД?“, попита турският външен министър Мевлют Чавушоглу на пресконференция в Лисабон в понеделник. „Те са съъщите. Терористите са зли. Всички трябва да бъдат изтребени. Това е, което искаме“.

Но някои мислят, че войната срещу „Ислямска държава“ е само прикритие, под което Турция да атакува кюрдите. 80% от над 1000-та арестувани от турските служби за сигурност са кюрди – свързани или с ПКК, или с парламентарната кюрдска Народнодемократична партия (HDP), казва Ибрахим Айхан, депутат от HDP.

"Победата на кюрдите срещу ИД бе приета от Турция като нова опасност“, казва Айхан. „Турция приема всичко това като заплаха“.

Айхан казва, че Анкара вижда още една опасност – този път вътре от Турция. Докато в Сирия кюрдите печелят територии и международно признание, то в Турция кюрдите спечелиха места в парламента. На проведените през юни избори Партията на справедливостта и развитието (AKP) на Реджеп Тайп Ердоган не успя да спечели мнозинство, докато кюрдската HDP повиши представителството си.

Тази ситуация затрудни Ердоган в съставянето на правителство. Според Айхан, AKP се нуждае от хаос в страната, за да убеди избирателите, че тя е единствената крепост срещу несигурността. Все още няма сформирано ново правителство и ако това не стане в близките седмици, ще трябва да има нови парламентарни избори. До тогава, според Айхан, много от лидерите на кюрдската партия може да са в затвора, а самата партия може да бъде и забранена. В същото време Ердоган и неговата AKP се надяват да се представят като единствените защитници на Турция от външни и вътрешни заплахи. 

Текстът е публикуван в Time под заглавие "Защо за Турция кюрдите са по-голям проблем от „Ислямска държава“. Преводът, заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.