Посланиците на НАТО започнаха днес в Брюксел консултации за положението на по сирийско-турската граница по молба на Турция.

Последната поиска консултациите съгласно член 4 от договора на североатлантическия пакт, който позволява страна-членка да направи това, ако види заплаха за нейната териториална цялост, сигурност и политическа независимост, каза генералният секретан на НАТО Йенс Столтенберг.

Ходът на Анкара следва самоубийствен атентат в югоизточния турски град Суруч, в който бяха убити 32 души. В следващите дни Турция струпа войски по границите си със Сирия и Ирак и започна въздушни удари по лагери на Ислямска държава и на Кюрдската работническа партия (ПКК) в крайграничните територии на Сирия и на Ирак.

В Анкара президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че мирният процес с ПКК не може да продължи и че прокуратурата трябва да свали имунитета на политиците свързани с "терористични групи".

Зона за сигурност в северна Сирия, за която Турция и САЩ преговарят, ще позвола 1,7 милиона сирийски бежанци в Турция да се върнат в страната си, каза Ердоган.