Точно 40 процента са нередовните таксита по морето, които мамят лековерни клиенти по време на лятната им отпуска. Това излиза от проверките, които инспекторите на ИА „Автомобилна администрация“ спретнаха на "бакшишите" по курортите.

От общо 175 проверени коли на 70 са написани актове за различни нарушения. Това са точно 40 на сто.

Извънредната акция е разпоредена  от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Поводът за нея са зачестилите сигнали за злоупотреби при таксиметровите превози в районите на морските курорти.

Проверките са направени през уикенда, в тъмната част на денонощието от 20:30 до 04:00 часа.

Голяма част от констатираните нарушения са свързани с липсата на стикери с цените и извършване на превоз на пътници без да е включен таксиметровият апарат. При някои от спрените за проверка автомобили е установено, че се управляват от лица с отнета правоспособност, а други не са имали Удостоверение за водач на таксиметров автомобил и разрешително от общината за извършване на таксиметрова дейност.

Инспекторите са заловили и двама водачи представили фалшифицирани Удостоверения за водач на таксиметров автомобил. Лицата са предадени на органите на МВР и срещу тях са стартирали досъдебни производства.

Другите често срещани нарушения са липси на пътни книжки, нарушения на времето за управление и почивка, изтекъл срок на валидност на свидетелството за управление, не представяне на контролни талони, липса на допълнително оборудване, не попълнени реквизити в пътните листа, както и липсата на пътни листа.