Турция свика за утре извънредна среща на НАТО на ниво посланици, предаде Би Би Си.

Дневният ред не се съобщава. Според телевизия "Скай нюз" обаче Анкара ще иска от Алианса помощ в борбата срещу джихадистите от "Ислямска държава" (ИД) и сепаратистите от Кюрдската работническа партия (ПКК).

На 24 и 25 юли Турция за първи път бомбардира лагери на ПКК в Ирак. Същевременно нейните военновъздушни сили удариха позиции на ИД в Сирия, но това се случваше и преди. Любопитното е, че кюрдите също участват в борбата срещу джихадистите.

Действията на Анкара срещу кюрдите бяха посрещнати различно от съюзниците в НАТО. Докато представители на Белия дом заявиха, че ПКК е обявена за терористична организация, германският канцлер Ангела Меркел призова в телефонен разговор турския премиер Ахмет Давутоглу кюрдите и ислямистите да бъдат третирани различно и правителството в Анкара да продължи преговорите с ПКК.

Турският президент Реджеп Ердоган разговаря по телефона с руския си колега Владимир Путин, съобщи пресслужбата на Кремъл. Двамата обсъдили борбата срещу тероризма и по-специално срещу ИД, за което била необходима консолидация на всички заинтересовани страни.

Турция няма планове да изпраща сухопътни войски в Сирия, но се е съгласила със САЩ, че трябва да се предостави въздушна подкрепа за умерените сирийски бунтовници, които се борят срещу ИД. Това заявил премиерът Давутоглу на кръгла маса с главните редактори на медиите в страната.