За законодателство, което да ограничава монополите на местно ниво, ще настояват днес от Реформаторския блок на среща с икономическия вицепремиер Даниела Бобева.

Срещата е провокирана от сигналите за установяване на господстващо положение в редица общини на обектите с марка Lafka, в които се продават дребни стоки - цигари, вестници и пр., собственост на "Табак Маркет" АД. В нея ще участват лидерът на ДСБ Радан Кънев и икономистът Георги Ганев.

Недоволството идва от страна на дребните собственици и наематели на будки в цялата страна. Войната се води отдавна, а намесата на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) буквално затвори "производствения" цикъл на "Табак". КЗК излезе с решение, че този затворен цикъл на дружествата от групата "Булгартабак", включващи производство на тютюневи изделия и дистрибуция на вестници и списания на дребно в отделни общини, "няма да доведе до установяване или засилване на господстващо положение на никой от анализираните пазари, което да възпрепятства ефективната конкуренция". 

След като получила сигналите, самата Бобева се обърнала с мобла към водещи икономисти у нас, за съвет, тъй като в прецедента, който появата на Lafka създаде, не става въпрос за законодателство на централно ниво, а на местно. Т.е. конкурсите се обявяват от общините и те преценяват с кого да сключат договори по собствени критерии и наредби.

Според "Тамак Маркет" дружеството държи едва 2 на сто от пазарния дял. Има едва 550 будки в страната.

"Покана" за съвет получил и икономистът Георги Ганев, който е в гражданския борд на Реформаторите. Пред Клуб Z Ганев обясни какво ще се съдържа в предложенията им в днешната среща с Бобева. 

Първо Ганев направи уточнението, че срещата не е конкретно срещу Lafka, а срещу прецедента, който създава. 

"Общините трябва да бъдат задължени по някакъв начин да разбиват този фирмен франчайз, да не се дават всички места на един единствен продавач, а да бъдат разбивани на лотове", смята Ганев.

По думите му за целта трябвало и да се забрани да има връзка между този, който произвежда и осъществява дистрибуцията и този, който продава.

"Трябва да се въведе разбирането за местен монопол и да се следи стриктно от КЗК. Ако трябва, да се създаде специален закон за целта, а не да се пишат глупави и недействащи нормативни актове като закона за офшорките", допълни икономистът, визирайки нормативния акт, ограничаващ дейността на офшорните компании у нас, който се оказа, че не се е задействал в случая "Карадере". 

На база на информация, която пристигала в щаба на Реформаторите пък, дейността на Lafka щяла да остави без работа 20 000 души.

Справка в един от големите сайтове за търсене на работа пък показва, че "Табак Маркет" непрекъснато набира персонал за дейностите си, включително продавачи в обектите.