Бойко Борисов е вторият лидер на парламентарна партия, който открито призова България да се обяви против налагането на санкции срещу Русия заради анексирането на Крим. Вчера лидерът на "Атака" Волен Сидеров дори заплаши в интервю за "Ройтерс", че ще свали правителството, ако то подкрепи такива санкции.

Пред журналисти в Народното събрание Бойко Борисов се противопостави на предложенията на някои лидери в Европейския съюз за по-строги мерки срещу Русия.

Моето лично мнение е да няма санкции, след като в санкциите до сега не са включени петролни, газови, атомни и други компании. Това са половинчати санкции, които пряко удрят България. След като европейската позиция на различните страни е различна и явно няма да се изработи друга позиция, нищо не пречи правителствоото  да излезе и да каже ясно – ние сме против санкции”, каза Борисов.

Бившият премиер призна, че се затруднявал да схване позицията на управляващите.

"За съжаление, все още БСП говори едно, правителството – друго, Вигенин – трето на Консултативния съвет, не мога да им схвана позициите", сподели Борисов.

Предстои групата на ГЕРБ да се събере, за да обсъди позицията си по ситуацията в Крим. Преди заемането на окончателна позиция, лидерът на ГЕРБ ще се срещне и с посланика на Руската федерация Юрий Исаков.