Разрешителните за строеж върху дюните на къмпинг "Юг" окончателно са отменени, което прави незаконни вече излетите бетонни площадки и те трябва да бъдат премахнати.

"Със заповеди от 21.07.2015 г. и 22.07.2015 г. на началника на Регионална дирекция Национален строителен контрол – Югоизточен район (РДНСК-ЮИР) са отменени като нищожни четирите издадени от главния архитект на община Царево разрешения за строеж в местност "Караагач", с. Лозенец, община Царево (б. р. къмпинг "Юг")", съобщи във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Във връзка с допуснатото строителство, извършено без решение по ОВОС и без оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие, Павлова подаде сигнал до Върховна административна прокуратура с искане да бъде протестирано като нищожно разрешението за строеж на ново вилно селище от 4 къщички, което се намира точно върху пясъчните дюни.

След сигнала на министъра от Окръжна прокуратура-Бургас бяха подадени протести до началника на регионалната комисия за строителен контрол, който в последствие е отменил строителните разрешения като незаконни.

Заповедите на началника на РДНСК-ЮИР подлежат на обжалване по съдебен ред и след влизането им в сила всички строежи, които са изпълнени въз основа на отменените строителни книжа, се квалифицират като незаконни и ще подлежат на премахване, обясняват от строителното министерство.